Osijek, 06. prosinca 2023.

U sklopu programa proslave Dana grada Osijeka danas je u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku svečano predstavljena knjiga autora Branka Hrpke i Ivice Završkog NARODNA ZAŠTITA OPĆINE OSIJEK U DOMOVINSKOM RATU 1990. – 1992.

Na početku svečanosti prigodnim riječima uvodničar prof. Josip Cvenić pozdravio je nazočne uzvanike i goste te pripadnike odreda dragovoljaca Narodne zaštite.

Potom se skupu obratio izaslanik Ministra hrvatskih branitelja i ratni zapovjednik Zbornog područja Osijek, general zbora Josip Lucić. Biranim riječima zahvalio se pripadnicima Narodne zaštite Općine Osijek koji su vođeni velikom odlučnošću i hrvatskim domoljubljem organizirali čuvanje privrednih i drugih javnih objekata i prilaze naseljima, sudjelovali ustrojavanju obrane grada Osijeka, prvo kao neneoružani i vrlo brzo kao naoružani odredi te zajedno sa pripadnicima HV pružali otpor agresoru.

Prof. dr. sc. Srećko Tomas, recezent knjige (monografije) istaknuo je vrednovanje uloge dragovoljaca Narodne zaštite u Domovinskom ratu na području bivše Općine Osijek i naglasio važnost prikupljenih informacija i svjedočanstava odabranih pojedinačnih sudionika tadašnjih događanja iz različitih mjesnih teritorijalno-organzacijskih jedinica, 42 mjesne zajednice od kojih su 26 bile na području grada Osijeka i 16 iz prigradskih i okolnih mjesta.

Nazočnima su se obratili i autori prof. Branko Hrpka i mr. iur. Ivica Završki kao pripadnici i zapovjednici postrojbi naoružanih odreda Narodne zaštite MZ “Retfala” i “Kardinal Franjo Šeper”. Nadahnutim su govorima podsjetili na važnu ulogu NZ u obrani grada Osijeka te o nastanku Općinskog stožera i 42 Odreda Narodne zaštite na području Općine Osijek.

Vrijedna knjiga predstavlja nezaobilazni dokument i kao takva podsjeća na početak organizacije obrane Općine Osijek za Domovinski rat  te je vrijedan doprinos ukupnoj pisanoj baštini o osamostaljenju i obrani Republike Hrvatske.

Čestitke autorima što su putem pera odlučili nastaviti borbu za istinu o obrambenom Domovinskom ratu, kao i na administrativnoj borbi za priznavanje statusa hrvatskih branitelja-dragovoljaca koji im zasluženo pripada.

Tekst/Foto: Zlatko Dernaj