Osijek, Veteranski centar, 30. prosinca 2022.

Koordinacija udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije posljednjeg radnog dana 2022. godine održala je redovitu Skupštinu na kojoj je predsjednik KUBIS-a Antun Blažević predstavio plan rada i program za 2023. godinu.

KUBIS-a DR OBŽ pored organiziranja niza obilježavanja obljetnica i značajnih datuma vezanih za Domovinski rat, pomoći udrugama članicama i drugim braniteljskim udrugama, pomoći realizaciji hodnje Osijek-Vukovar učenika Srednjih škola u prigodi obilježavanja obljetnice okupacije Vukovara, planom i programom rada za 2023. godinu najavljuje i početak realizacije nekoliko važnih projekata:

– Prije svega to je rad na inicijativi Udruge Heroji Osijeka i projekta preimenovanja Zapadne obilaznice grada Osijeka u Obilaznicu 130. brigade HV.

– Muzeja Domovinskog rata, te participacija za isti na Projekte EU fondova. Isto ostaje i dalje
u planu do iznalaženja zajedničkog rješenja.

– Planirano je uključivanje u projekte koje provode druge institucije kao i Projekti prema
MHB, a pogotovo projekti Psihosocijalnog osnaživanja hrvatskih branitelja, kao i Projekti
pomoći u hrani i drugim potrepštinama socijalno ugroženim Hrvatskim braniteljima i
članovima njihovih obitelji koji trebaju biti nastavak projekata koji su odrađeni u 2021. i
2022. godini i koji su se pokazali kao iznimno uspješni.

U raspravi na predloženi plan i program KUBIS-a za iduću 2023. godinu jedini se uključio na izuzetno konstruktivan način predsjednik Heroja Osijeka Zlatko Dernaj i naglasio zadovoljstvo stavljanjem u program preimenovanje zapadne obilaznice Osijeka po imenu legendarne 130. brigade HV te je predložio da se na istoj obilaznici most preko rijeke Drave imenuje Mostom 135. brigade HV, čime bi se još jednom odalo priznanje hrvatskim braniteljima i potvrdilo zajedništvo građana i branitelja.

Prijedlog je odmah prihvaćen što će biti naknadno evidentirano u konačnoj verziji Plana i programa rada KUBIS-a.

Bojnik Dernaj također je pozdravio konačno pokretanje projekta Muzej Domovinskog rata Osijek, posebno naglasio važnost projekta i upoznao nazočne da je inicijativom Heroja Osijeka još 2016. u tadašnjem Ministarstvu državne imovine osigurana i rezervirana reprezentativna zgrada za tu namjenu u Europskoj aveniji u Osijeku te nakon sastanka u Ministarstvu kulture pribavljeni različiti graditeljski dokumenti nominirane zaštićene zgrade te je izrađen nacrt muzeološke koncepcije budućeg muzeja. Također je opetovano ponudio svu stručnu i operativnu pomoć u svezi operacionalizacije institucije Muzej DR Osijek.    

Skupština je također usvojila optimistični Financijski plan KUBIS-a za 2023. godinu u iznosu od 52.600 EUR-a.

U Koordinaciju udruga branitelja i stradalnika DR OBŽ primljena je  još jedna udruga i to Zrakoplovni vod Osijek za što je Skupština dala jednoglasni pristanak.

Na samom završetku rada Skupštine umjesto pokojnog Ivana Bekavca, ispred udruge 106. brigade HV, izabran je novi član Nadzornog odbora KUBIS-a DR OBŽ Željko Krivić koji je postao i novi predsjednik istog.

Foto: Zlatko Jožef