Laslovo, 23. studeni 2022.

Povodom 31. obljetnice okupacije sela Laslovo, najjužnije točke obrane grada Osijeka, tužnog i bolnog sjećanja na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile  u Osnovnoj školi “Laslovo” održan je sat povijesti o obrani Laslova u Domovinskom ratu, kada su odlučni i hrabri branitelji čak 152 dana uspješno zaustavljali viseštruko nadmoćnijeg neprijatelja.

Učenicima škole pretpremijerno je prikazan dokumentarni film “LASLOVO 152 dana” kolaž originalnih ratnih i poslijeratnih video materijala. Pretpremijeri dokumentarnog filma nazočili su autor Branko Pek i suradnici izrade filma Zlatko Dernaj i Ladislav Ferenc.

Ratni zapovjednik obrane Laslova bojnik Ladislav Kočiš-Koco prije i nakon projekcije filma odgovarao je na brojna pitanja učenika i održao edukativni seminar u okviru aktivnosti osmišljavanje i provedba izobrazbe i drugih oblika jačanja i unaprjeđenja kapaciteta zaposlenika i/ili volontera organizacija civilnog društva za neposredan rad na području zapošljavanja, socijalnog uključivanja i obrazovanja, uključujući prilagodbu poslovanja uz primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Učenicima škole obratili su se također predsjednik UDVDR Klub Laslovo Stjepan Deže Riki i Ladislav Ferenc. Hvala ravnateljici Osnovne škole Laslovo Silviji Bocka na pozivu, nastavnicama i učenicima te svima koji su nazočili satu povijesti i edulativnoj radionici.