Bogdanovci, 10. studeni 2022.
U prepunoj dvorani Hrvatskog doma u Bogdanovcima prikazan je dokumentarni film o životu i ratnom putu vukovarskog heroja Ivana Viteza Brdara, autora Sarafina Teklića i Nikole Đurana iz Zavičajne udruge sveti Mihovil župe Odžak-Ćaić, a u organizaciji Općine Bogdanovci.
Film je prije projekcije predstavio pukovnik Damir Radnić legendarni zapovjednik HOS-a i jedan od najvećih živućih heroja obrane Vukovara i Bogdanovaca.

O nadnaravnoj hrabrosti Ivana Brdara u bitkama za Vukovar u filmu govore njegovi suborci iz postrojbe HOS-a kao i o očinskoj brizi prema civilima i mlađim suborcima. Ivan Brdar, vukovarski heroj, rođen je u selu Gornji Rujani, nadomak Livna. Kao student prijavio se u obranu RH te se vlastitom željom odlučio za najkrvavije bojište, grad heroj Vukovar sa samo 23 godine.

Tijekom najžešćih granatiranja Vukovara znao je izlaziti nasred ulice, uvijek uredno za­lizan, držeći “škorpiona” u ruci iz sveg glasa zapjevao bi gangu: “Oj, čedo, dođi vamo da ti Ivan Brdar je… mamu!” Ivan Brdar položio je svoj mladi život na vukovarskom paklu Sajmišta 12. listopada 1991.

Nakon pogibije, tijelo Ivana Brdara privremeno je pokopano na tkz. Bolničkom groblju, a tijekom okupacije premješteno je na današnje Novo groblje u Vukovaru. Slika njegove majke Janje, koja raširenih ruku plače, prije ekshumacije na vukovarskom groblju, obišla je svijet. Njegovi posmrtni ostaci nakon ekshumacije i identifikacije s Novog groblja u Vukovaru u lipnju 1998. godine pokopani su u njegovim rodnim Gornjim Rujanima, gdje je podignuto i spomen obilježje.

Njemu u čast 1. bojna HOS-a Rafael Vitez Boban iz Livna preimenovana je u 1. bojnu HOS-a Ivan Vitez Brdar.

Heroji se nikad ne zaboravljaju!
NEMOJ PLAKAT STARA MAJKO!
Grafit majke Ivana viteza Brdara smješten kraj samog centra Vukovara, napravljen u 8. Mjesecu 2015. Godine od strane umjetnika Maria Matkovića iz Bogdanovaca.