Osijek, 04. siječnja 2023.

ZAJEDNIŠTVO JE NAŠA SNAGA projekt izvaninstitucionalne medicinske masaže i rehabilitacije 

Ciljevi projekta i ciljane skupine 

Cilj projekta  ZAJEDNIŠTVO JE NAŠA SNAGA izvaninstitucionalne medicinske masaže i rehabilitacije je širenje mreže pomoći braniteljima u potrebi i doprinos umrežavanju izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata kroz povećanje njihove socijalne uključenosti i unaprjeđenje kvalitete života.

Ciljana skupina: Hrvatski branitelji, invalidi, stradalnici Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji

Masažna terapija

Izvaninstitucionalna medicinska pomoć vrši se klasičnom ručnom masažom KRM kroz slijedeće oblike masaža:

– higijenska,

– športska i

– medicinska.

Misija i vizija projekta

Masaža može predstavljati osnovnu terapiju ili biti nadopuna drugim terapijama kod određenih smetnji. Izuzetno je korisna za osobe dobroga zdravlja. Indicirana je kod bolova u leđima, probavnih smetnji, glavobolje, depresije, stresa, anksioznosti. Sigurno je djelotvorna kod kontraktura (ograničene gibljivosti zgloba), mišićnih atrofija, tendinitisa ( upale tetiva), distorzija, mišićnih istegnuća, iščašenja. Blagotvorna je kod problema s disanjem. Melem je kod glavobolja i migrena. Pruža pomoć onima koji pate od problema s cirkulacijom, grčeva, edema zglobova, teških nogu te ublažava sve vrste reumatskih tegoba.

Masaža opušta anksziozne, nervozne osobe, osobe sklone stresu, pomaže osobi da bolje prihvati svoje vlastito tijelo, pomaže pri smanjenju naslaga masnoća, povećava mentalnu i fizičku dobrobit, smanjuje anksioznost i depresiju te pomaže da se osjećamo jači i čvršći.

Smatra se kako je najmanje 50 % svih ishialgija (pojave boli) nastalo kao posljedica prolapsa diska. Ova pojava događa se u životnom vijeku bilo muškarca bilo žene u 3 od 4 jedinke muške populacije i 2 od 4 jedinke ženske populacije. Treba naglasiti da je ženska populacija više podložna ozljedama C5/C6 i C6/C7 vratnih kralježaka što se očituje u jakoj bolnosti u pokretima podizanja ruke u visinu i iznad glave.

„Diskus hernija je ispupčenje ili hernijacija međukralježničke pločice (diskusa) i njen pritisak na živce i leđnu moždinu. Najčešće nastaje na donjim dijelovima slabinske kralježnice (95%), a rjeđe u vratnom i grudnom dijelu. Od 1 do 3% ukupne populacije boluje od ove bolesti, a stopa bolovanja je 12,5%.

Diskus hernija predstavlja ispupčenje ili hernijaciju diskusa prema kanalu leđne moždine i njegov pritisak na okolne strukture, ligamente, živce ili leđnu moždinu. Hernijacija se može dogoditi straga (dorsomedialna) i tada je pritisnuta leđna moždina ili njeni živci, periferno (dorsolateralna), lijevo ili desno, kada su pritisnuti korijeni živaca koji izlaze iz kralježnice, ili prema susjednom kralješku (gore ili dolje) što nazivamo Schmorlovom hernijom. Lokalizacija bolesti: diskus hernija se može manifestirati na svim razinama kralježnice, ali zbog dinamičkih sila najčešće su oštećeni diskusi na razinama četvrtog i petog slabinskog kralješka (L4/L5), te petog slabinskog i prvog krstačnog (L5/S1) i to u 95% slučajeva, a manja je učestalost na razinama petog i šestog (C5/C6) te šestog i sedmog vratnog kralješka (C6/ C7). Od ukupnog broja samo u 0,15% do 0,4% slučajeva diskus hernija se pojavljuje u grudnom dijelu kralježnice i to u 75% slučajeva na razinama osmog i jedanaestog grudnog kralješka (TH8-TH11)“. (Vlasta Urban Tripović, dr. med. DISKUS HERNIJA kralježnice Priručnik za bolesnike).

Operativni zahvat je sam po sebi rizik, a i može izazvati neželjene posljedice koje opet mogu prouzročiti cijeli niz neugodnih simptoma. Temeljem toga treba prethodno poduzimati sve one modele pomoći i samopomoći koji su dokazano dovodili do smirivanja akutne nepodnošljive boli. Tretman i terapija moraju biti u interesu bolesnika kako znanstvena tako i alternativna i gdje alternativa ne može biti diskvalificirana predrasudama.

Osposobljavanje pružatelja usluga

Udruga Heroji Osijeka temeljem trogodišnje financijske potpore Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i članarina snosila je troškove osposobljavanja dva hrvatska branitelja za stjecanje kvalifikacije medicinske, sportsko-medicinske i cupping masaže (terapije) kao stvarnog preduvjeta za otvaranje ambulante za izvaninstitucionalne medicinske pomoći za hrvatske branitelje i hrvatske ratne vojne invalide, koji imaju problem sa velikim bolovima i ukočenosti kralježnice uslijed ozljeda i posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Isti obučeni stručnjaci medicinske masaže spremni su za neposredan rad i pomoć oboljeloj populaciji hrvatskih branitelja sukladno Pravilniku o minimalnim uvjetima za obavljanje medicinske djelatnosti.

Oprema i prostor djelovanja

Opremu za izvođenje medicinske masaže i terapije, a to je prije svega profesionalni stol  za masažu bolesnika nabavili smo iz vlastitih i dijelom iz sredstava udruge.

Stol u jednom dijelu, električno podesiv po visini od 45 do 90 cm putem upravljačke pedale. Ploha je obložena umjetnom kožom koja se može prati, otporna je na bakterije i grinje, i ima otpornost na vatru klase 1IM. Podnožje je izvedeno na način da se stolu može pristupiti sa nosilom.  Maksimalna nosivost je 200 kg, jednako raspoređenih.

Udruga Heroji Osijeka trenutno ima u zakupu poslovni prostor u Kapucinskoj ulici, koji koristi kao ured udruge,  dok se djelatnost medicinske masaže za hrvatske branitelje vrši kao terenska djelatnost u prostorima korisnika, stoga nam je za obavljanje predmetne masaže nužan  novi prostor sukladno minimalnim uvjetima  za obavljanje medicinske djelatnosti.

Mobilnost

Projekt u perspektivi namjeravamo nadograditi sa stalnim mobilnim timom, kako bi mogli učinkovito odgovarati potrebama izvanistitucionalne skrbi za hrvatske branitelje, invalide i stradalnike.

Rezultati provođenja projekta

Projektom izvaninstitucionalne medicinske masaže i rehabilitacije ZAJEDNIŠTVO JE NAŠA SNAGA od sredine 2021. i tijekom 2022. obuhvaćeno je stotinu korisnika prije svega hrvatskih branitelja, stradalnika i članova njihovih obitelji ali i drugih kategorija građana, kojima je pružena pomoć masažne terapije uz rezultat smanjenja akutne i nepodnošljive boli.