Brijest, 28. kolovoza 2023.

Na današnji dan prije 32. godine, 28. kolovoza 1991. rafalom PAM-a iz tenka okupatorske JNA ubijen je snimatelj HTV-a Žarko Kaić,  s kamerom u ruci kod Brijesta, nedaleko Osijeka i tadašnjeg zloglasnog vojnog poligona C, snimajući prolazak i demonstraciju sile tenkova i oklopnjaka agresorske JNA.

Žarko Kajić rođen je 7. ožujka 1949. godine, u Livnu, BiH, a. Zaslužan je za brojne dokumentarne filmove Mediteranske igre – Split 1979 (B. Lentić, 1981.), Kada je bilo najteže biti čovjek (M. Vogrić, 1986.), Ratna bolnica Šiška (P. L. Lozo, 1992.), i  brojne druge kao i za ekskluzivne snimke iz početnog razdoblja Domovinskog rata, među ostalim i poznate snimke spašavanja hrvatskih prognanika iz Aljmaša, Erduta i Dalja, šlepom za rasute terete. Ubijen je jer je kamerom odvažno i hrabro svjedočio istinu o agresiji na Hrvatsku.

Ubojstvo Žarka Kaića u Osijeku cijelom je svijetu pokazalo kolika je mržnja prema istini sadržana u srpsko-četničkoj agresiji na Hrvatsku. Iza smrti Žarka Kaića ostala  je supruga i četvero malodobne djece.

U znak sjećanja na Žarka Kaića, 2019. godine na obljetnicu pogibije, otkrivena je spomen ploča i obilježje “Posljednji kadar”, koje su Hrvatska radiotelevizija i Grad Osijek uz pokroviteljstvo Ministarstva hrvatskih branitelja podigli u spomen na Kaićevu žrtvu, ali i sve druge poginule branitelje grada.

Ispred obilježja “Posljednji kadar” vijence su danas položili predstavnici Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, HRT-a te braniteljskih udruga.

Na mjestu pogibije, ispred spomen ploče postavljne 2008. godine položili su vijenac i zapalili svijeće Božidar Pipunić, Miroslav Laćanin, Nenad Miling, Branko Pek u ime ratnih izvjestitelja, Josip Fehir i Željko Mandurić ispred Mjesnog odbora i UHDDR Brijest te Zlatko Dernaj ispred udruge Heroji Osijeka.

Kronologija ljudskog umlja i bezumlja

Scenarist i redatelj je  Darko Dovranić, montažer Jadranko Kakša, a snimatelj Dragan Ruljančić napravili su 2015. dokumentarni film “Žarko Kaić – Pucanj u istinu”, koji se može pogledati preko multimedijske usluge HRTi u videoteci i na poveznici Dokumentarni film Žarko Kaić-Pucanj u istinu u kojem je sačuvan zadnji snimateljski zadatak Žarka Kaića i trenutak pogibije.

Svijest i poštovanje prema braniteljima i građanima žrtvama velikosrpske agresije koji više nisu s nama i njihovog doprinosa pobjedi i slobodi postala je dio kulture sjećanja i identiteta hrvatskog naroda.