Nemetin, 14. kolovoza 2021.

Okupljanjem preživjelih logoraša zarobljenika srpskih koncentracijskih logora i obitelji stradalih kod spomen obilježja “Vrata slobode” u Nemetinu u organizaciji Hrvatskog društva logoraša SKL obilježena je 29. godišnjica velike razmjene ratnih zarobljenika, slaveći slobodu i odajući počast poginulim logorašima i hrvatskim braniteljima.
Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i podizanjem hrvatskog stijega te minutom počasne tišine u Nemetinu, na mjestu gdje je prije 29 godina, 14. kolovoza 1992. godine izvršena razmjena 714 hrvatskih branitelja, žena i civila zatočenika srpskih koncentracijskih logora.
Prema službenim podacima, kroz srbijanske logore prošlo je 7 tisuća i 600, no stvaran broj je četverostruko veći i procjenjuje se na čak 30.000 branitelja i civila koji su prošli kroz srpske logore i zatvore.


Obilježavanje je uveličao Damir Dekanić župan Vukovarsko-srijemske županije u svojstvu izaslanika Predsjednika Vlade RH, izaslanik Ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, saborski zastupnik Goran ivanović-Lac izaslanik župana Osječko-baranjske županije, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković, zamjenici gradonačelnika Osijeka i Vukovara Dragan Vulin i Filip Sušac, saborski zastupnik Stipo Mlinarić-Ćipe sa izaslanstvom Domovinskog pokreta i drugi uzvanici.

Molitvu za sve poginule, ubijene i preminule logoraše predvodio je fra Slavko Milić, župnik župe sv. Josipa Radnika.

Svečanosti obilježavanja ispred Heroja Osijeka nazočio je predsjednik udruge bojnik Zlatko Dernaj.

Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovar Filip Sušac istaknuo je: „Na ovaj dan koji budi sjećanja na nezamislivu bol i strahote, ali i koji donosi osjećaj sreće, neizmjerno zahvaljujemo hrvatskim braniteljima koji su u našu domovinu ugradili veliku žrtvu. Istovremeno, prisjećamo se svih onih koji danas nisu s nama, a svoje živote su utkali u temelje naše države. Ne smijemo prepustiti zaboravu traženje pravde koju hrvatski branitelji nisu dočekali ni 29 godina poslije. Na nama mladima ostaje zalog da se istim žarom borimo i nastavimo stvarati domovinu kakvu su oni sanjali.”