Osijek, 01. travnja 2022.

Zajednica povratnika s partnerskom udrugom Heroji Osijeka uspješno nastavlja s provedbom projekta EU – UP.04.2.1.11.0278, koja obuhvaća tri segmenta i to: psihološko i savjetodavno osnaživanje, poticanje volonterstva u lokalnoj zajednici i edukativni seminari.

Večeras je u prostorijama budućeg Veteranskog centra u Osijeku održana 3. radionica pružanja psihološke pomoći nazočnim hrvatskim braniteljima, koju je vodila Ana Pšihistal, mag. prim. educ. univ. spec. art. therap.

Vrlo živa i konstruktivna rasprava bila je uvod u drugi segment koji se odnosi na poticanje volonterstva u lokalnoj zajednici. Veliki broj veterana Domovinskog rata ima sve izraženije zdravstvene probleme koji zahtijevaju odgovarajuću skrb. Udruga partner “Heroji Osijeka” u ovom projektu obučila je tri fizioterapeuta koji su osposobljeni pružati odgovarajuću stručnu pomoć u ublažavanju pa i liječenju određenih zdravstvenih tegoba hrvatskim veteranima u lokalnoj zajednici te svojim iskustvima odgajati nove fizioterapeute jer ocjenjujemo da će potrebe za takvom vrstom pomoći biti sve veće.

U interakciji s voditeljicom, sudionici seminara educirani su o početnim koracima provedbe ovoga projekta te nadgradnji u smislu proširenja aktivnosti na učenike osnovnih škola, kojima će po završetku potrebne edukacije, polaznici seminara. a ujedno i neposredni svjedoci događaja u Domovinskom ratu, prenositi mladim generacijama istinu o stvaranju Hrvatske države i Domovinskom ratu uopće. Pri tome će se koristiti određena didaktička sredstva kao što su fotografije, filmovi, izložbe, priručnici, letci i sl.

Provedba projektnih ciklusa nastavlja se idući tjedan u Baranji i to u Kneževu i Dardi.