Osijek, 29. prosinca 2021.

Delegati udruge veterana 130. brigade HV HEROJI OSIJEKA aktivno su sudjelovali na sjednici Glavnog odbora i godišnjoj Skupštini Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije (KUBIS DR OBŽ), održane 29.12.2021. godine u prostorijama Gradske četvrti Novi grad, Osijek.

Predsjednik udruge HEROJI OSIJEKA Zlatko Dernaj u raspravi oko dnevnog reda sjednice glede aktivnosti Glavnog odbora KUBIS DR OBŽ od zadnjeg sastanka prenio je veliko nezadovoljstvo osječkih branitelja zbog neprovođenja odluke oko preimenovanja zapadne obilaznice grada Osijeka u OBILAZNICA 130. BRIGADE HV u sklopu obilježavanja 30. obljetnice legendarne brigade, ili prigodom niza drugih značajnih braniteljskih obljetnica.

U nastavku svog izlaganja zauzeo je čvrsto i odlučno stajalište oko neprihvatljivosti  uspostavljanja Muzeja rata ili ratova jer Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata nema aktivnu legitimaciju, niti ovlast raspravljati o takvoj instituciji. U zaključku je naglasio da KUBIS DR OBŽ može  raspravljati i podržati jedino uspostavljanje institucije Muzeja Domovinskog rata u Osijeku za koju je prethodno nadležno Ministarstvo već i osiguralo zgradu na Europskoj aveniji.

U raspravi koja je uslijedila zaključeno je da GO KUBIS DR OBŽ podržava završetak inicijative i projekta preimenovanja Zapadne obilaznice grada Osijeka u Obilaznicu 130. brigade HV, te je umjesto Muzeja rata (ratova) podržana i uspostava Muzeja Domovinskog rata u Osijeku. Ista stajališta potvrdila je i Skupština KUBIS-a DR OBŽ.