Ernestinovo, 20. studeni 2021.

Dan okupacije Ernestinova 20. studenog 1991. i sjećanje na žrtvu 41 branitelja i civila u povodu 30. godišnjice burnih i tragičnih događaja iz Domovinskog rata obilježen je svečanošću polaganja vijenaca, paljenja svijeća i prigodnim govorima.

U Galeriji „Petar Smajić“ Ernestinovo postavljena je izložba učeničkih kreativnih radova pod nazivom “Dok lampe još gore”. U izlogu Galerije postavljeni su plakati s fotografijama i sjećanjima na događaje 1991. godine u Ernestinovu te oslikane svjetiljke i makete osječkih gradskih lampi s ratnim fotografijama mjesta. Izložbu su postavile i radove napravile učenice sedmog razreda OŠ Ernestinovo  pod mentorstvom učiteljice povijesti Natalije Bulić-Kuić, a uz suradnju i pomoć Općine Ernestinovo, braniteljeljskih udruga te Likovne udruge „Petar Smajić“ Ernestinovo.

Delagacija udruge veterana 130 brigade HV “Heroji Osijeka”, tajnik Pavao Bradarić i predsjednik Zlatko Dernaj tom prigodom zapalili su svijeće na Spomen obilježju masovne grobnice u parku u središtu mjesta u znak dubokog pijeteta za njihovu žrtvu za slobodu Domovine.