1. Osijek, 27. lipnja 2024.

Jedan od najupečatljivijih događaja Domovinskog rata dogodio se u Osijeku na današnji dan 27. lipnja 1991.  JNA je demonstrirala silu na Vukovarskoj ulici gazeći tenkovima i oklopnim transporterima  sve što im se našlo na putu.

U znak sjećanja na taj događaj koji je označio početak rata u Osijeku pedesetak članova MK “Hrvatski sokol” istrčali su tradicionalni memorijalni maraton “Crveni fićo”.  Memorijalno trčanje od 15 kilometara ove je godine započelo u selu Ćelije i završilo kod  spomen instalacije na raskrižju Trpimirove i Vukovarske petnaestak minuta iza 20 sati.

Maratonce su aplauzom i podrškama zahvale dočekali osječki dragovoljci, branitelji i domoljubi sa jedinstvenom porukom zajedništva, ponosa i odlučnosti kako ne smijemo dopustiti da se izbriše i zaboravi dan kada su goloruki građani Osijeka pružili otpor demonstraciji sile čelika i oružja tzv. JNA koji su tijekom bjesomučnog divljanja brutalno pregazili i uništili više vozila i ozlijedili nekoliko građana.

“Crveni fićo” dobio je spomenik u Osijeku 2011. godine kao trajni podsjetnik na taj događaj, a koji simbolizira odlučnost i otpor malog hrvatskog čovjeka prema sili i agresiji. ‘Fićo gazi tenka!’ ili ‘Crveni fićo’ umjetnička je instalacija u Osijeku, već 14 godina odoljeva zubu vremena,  simbolično prikazuje hrvatsku pobjedu nad tzv. JNA i srpskim agresorom.

Nažalost, spomendan “Crveni fićo” kao izuzetno znakovit događaj koji je promijenio povijest grada Osijeka i trajno  razotkrio JNA koja je otvoreno stala  na stranu velikosrpskog agresora nije adekvatno valoriziran od strane osječke gradske uprave kao vrijedan segment moderne povijesti Hrvatske i kao prepoznatljiv domovinski i turistički potencijal i brend jer dosta stranih turista zanima kako je zapravo počeo rat u Hrvatskoj i kako se raspala Jugoslavija.

Zbog toga je iznimno važno i neophodno promijeniti anacionalnu, negativnu percepciju i kulturom sjećanja promicati ponos i slavu – nepokorenog grada Osijeka i pobjedu hrvatskih branitelja u Domovinskom obrambenom ratu.