Osijek, 21. veljače 2024.

U prepunoj dvorani Kapucinskog samostana “sv. Jakova” u Osijeku svečano je upriličena premijera dokumentarnog filma “Zrin 1943.” autorice Nade Prkačin, hrvatske novinarke, scenaristice i redateljice, koji razotkriva nezapamćen partizanski zločin nad Hrvatima u Zrinu tijekom Drugog svjetskog rata.

Zaboravljeni zločini u Zrinu

Dokumentarni film „Zrin 1943.“, posvećen je svim žrtvama komunističkih zločina i snimljen je u povodu 80. obljetnice stravičnog masakra kao trajni zapis na događaje kada su na blagdan Male Gospe te 9. i 10. rujna 1943. partizani i četnici u genocidnom pohodu ubili gotovo trećinu stanovnika Zrina, 291 od ukupno 800 stanovnika, među kojima i 12-oro djece, od kojih je najmlađa žrtva imala je tek 15 dana. Nakon zločina nastupila je pljačka kuća, a mjesto i  crkva “Našašća sv. Križa” zapaljena. Kasnije je prijekim sudovima muško stanovništvo još dodatno istrijebljeno.  Preživjele žene i djeca, teško traumatizirani zbog doživljenog, ubačeni su u vagone i deportirani u Slavoniju, gdje su većinom smješteni u četiri sela pokraj Đakova: Slatinik, Drenje, Gašinci i Lapovci te im je bio strogo zabranjen povratak u njihovo rodno mjesto.

Po završetku rata 7. veljače 1946. Kotarski sud u Dvoru “u ime naroda” i formalno je konfiscirao pokretnu i nepokretnu imovinu Zrinjana i trajno im zabranio povratak na svoje, na pradjedovinu. Unatoč strahu i šutnji u doba komunističke Jugoslavije, istina o Zrinu je sačuvana, a o njoj se na glas počelo govoriti u demokratskoj i slobodnoj Hrvatskoj. Zrin je jedan od najslavnijih srednjovjekovnih gradova središnje Hrvatske mjesto po kojemu je ime dobio ogranak slavne hrvatske velikaške obitelji Šubić, nažalost do današnjeg dana nije obnovljen, niti je potomcima stanovnika vraćena imovina.

Ovaj film je nastao povodom 80. obljetnice zločina u Zrinu i progona njegovih stanovnika. Njime želim ukazati na nepravdu koju su doživjeli i još uvijek doživljavaju Zrinjani i njihovi potomci, no bez želje za osvetom, isključivo u potrazi za istinom i pravdom”, ističe autorica 52-minutnog filma.

Dokumentarni film o burnoj, turbulentnoj i tragičnoj povijesti hrvatskog naroda izvanredno su ekranizirali snimatelji Krešimir Lasić i Andrej Bunić i montažer Goran Fistrić. Film sadrži mnoge neobjavljene detalje, dokumente i fotografije. U filmu sudjeluju i svjedoci zbivanja, povjesničari, potomci žrtava i biskupi Ivica Petanjak i Vlado Košić.

Politika se nikada nije glasno zgrozila nad počinjenim partizanskim zločinima u Zrinu. Dokumenti partizanske zapovijedi kao i izvješće poslije napada ostali su sačuvani u Zborniku dokumenata Vojnoistorijskog instituta JNA u Beogradu. Zapovijed za napad na Zrin u rujnu 1943. glasila je: „…utamaniti i uništiti…, a objekte koji bi mogli služiti za ponovno se nastaniti – “uništiti…“, stanovnike mjesta spriječiti da banda ne pobjegne…“

Vrijeme je ponovnog buđenja usnule svijesti, savjesti i domoljublja te ispravljanja povijesnih zala koja su protuhrvatske i protukatoličke vlasti nanijele Hrvatskoj i Hrvatima. Iako situacija danas nije bajna, ne smijemo odustati od jedine nam domovine. Previše je žrtava palo za Hrvatsku kroz povijest da bismo od nje olako digli ruke. Neka nam opomena budu stihovi Silvija Strahimira Kranjčevića – Mojsije (ulomak):

…I tebi baš što goriš plamenom
Od ideala silnih, vječitih,
Ta sjajna vatra crna bit će smrt
Mrijeti ti ćeš kada počneš sam
U ideale svoje sumnjati!