Autor projekta Muzej Domovinskog rata u Osijeku, dijela nacionalnog programa obilježavanja sjećanja na Domovinski rat, predsjednik Heroja Osijeka bojnik Zlatko Dernaj boravio je u petak 27. studenog 2020. u stručnom i radnom posjetu Muzeju Domovinskog rata u Karlovcu, koji je smješten u staroj austrijskoj vojarni u Gradskoj četvrti Turanj uz državnu prometnicu Karlovac – Plitvice.

Poštujući zahtjeve muzejske djelatnosti i načela suvremene arhitekture stara u ratu oštećena zgrada nazvana „Hotel California“ projektom je afirmirana i staklenom ovojnicom nove arhitekture pretvorena u jezgru cijelog kompleksa.

Unutarnji prostor zgrade na tri etaže organiziran je za skladno funkcioniranje muzejskih sadržaja. U prizemlju zgrade uređena je Spomen soba karlovačkim braniteljima Domovinskog rata, suvenirnica i kafić. Stalna izložba Karlovac 1991. – 1995. postavljena je na prvom katu, u potkrovlju je smještena višenamjenska dvorana, knjižnica sa čitaonicom, uredski prostori.

Stalni postav prezentiran je na suvremen i interaktivan način sa 350 originalnih predmeta, više od tri sata multimedijalnih sadržaja, video prezentacija, animacija, filmova u kojima posjetitelji samostalno otkrivaju i istražuju. Za najmlađe posjetitelje posebno je zanimljiv edukativni kut u kojem kroz pitalice, slagalice i kviz, mogu učiti o povijesti Domovinskog rata.

Vanjski dio Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj, bivše  stare austrijske vojarne, prostire se na kompleksu površine od 13 000 četvornih metara; ispunjen je topovima, tenkovima, avionima i dr. s ukupno 23 izloška.

Turanj zajedno sa muzejom danas je simbol pobjede, svjedok borbe za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i trajni spomen na junake Hrvatske vojske koji su na Turnju obranili Karlovac i Hrvatsku.

”Muzej koji je otvoren 05. srpnja 2019. do sada je posjetilo preko 50 tisuća posjetitelja. Da našu svakodnevicu nije promijenio Covid-19, vjerojatno bi u ovoj godini broj posjetitelja bio još i veći. Namijenjen je domaćim i stranim turistima, pojedincima i grupama, ljudima s različitim razinama znanja o suvremenoj hrvatskoj povijesti. No, ponajprije smo usmjereni ka školskoj djeci i studentima, želimo da Turanj bude mjesto gdje će saznati nešto o Domovinskom ratu, ali i izučavati te proučavati to razdoblje,” rekla je ravnateljica Hrvojka Božić.

Posjet je bio veoma važan i znakovit jer grad Osijek i prije drugih gradova u Hrvatskoj, koje imaju Muzeje u spomen na pobjednički Domovinski rat, konačno treba i sam dobiti jedan takav objekt koji će educirati mlade generacije i njegovati uspomene na herojske dane ponosa, slave i pravedne borbe hrvatskih branitelja i građana za samostalnost i suverenost Republike Hrvatske.