Bruxelles, 09. travnja 2019.

Na poziv hrvatskog zastupnika Ivice Tolića i Europske pučke stranke  09travnja 2019. god.   na prigodnoj svečanosti u Europskom parlamentu u Bruxellesu otvorena je multimedijska izložba Osijek na udaru brutalne agresije“.

Izložba autora Zlatka Dernaja, ratnog Načelnika inženjerije i predsjednika braniteljske udruge Heroji Osijeka, koja je danas svečano otvorena u Yehudi Menuhin Mezzanine-u Europskog parlamenta u Bruxellesu sastoji se od 25 panela sa 40 fotografija, zajedno sa 8 minutnim dokumentarnim filmom autora Branka Peka, ratnog izvjestitelja HRT-a čini  kolaž individualnih priča o ratnom razaranju hrvatskog grada Osijeka u nametnutom ratu i brutalnoj agresiji 90-tih.

Izložba šalje snažne antiratne poruke i svojevrsni je podsjetnik i upozorenje za buduće generacije na zaustavljanje svih agresija, neciviliziranosti i zločina.

Već prigodom samog postavljanja izložbe 08. travnja ista je pobudila veliki interes zastupnika i brojnih delegacija.

Velika, reprezentativna izložba nastoji potaknuti mlađe naraštaje na pijetet i poštovanje žrtve, koju su građani Osijeka i Hrvatske podnijeli za obranu civilizacijskih vrijednosti domovine i slobode.

Izložba također jasno artikulira poruke o apsurdnosti i strahotama rata, educira o razarajućim posljedicama i ukazuje na važnost održavanja mira i izgradnje Europske budućnosti napretka za sve građane.

Otvorenju izložbe nazočili su: Ministar Savjetnik Veleposlanika Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Josipa Pare,  Alma Ljubić, zastupnici Republike Hrvatske u Europskom parlamentu: Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ruža Tomašić, Davor Škrlec i Ivan Jakovčić, zastupnik Republike Slovenije Franc Bogovič, Ministar savjetnik pri stalnom predstavništvu RH u EU Ivan Zeko-Pivač i brojni drugi strani zastupnici Europske pučke stranke i drugih stranaka.

Autor izložbe Zlatko Dernaj posebno se zahvalio hrvatskom zastupniku Ivici Toliću i Europskoj pučkoj stranci (EPP) na prepoznavanju poruka i omogućavanju postavljanja izložbe u Europskom parlamentu. Naglasio je da:

Izložba ukazuje na važnost održavanja mira i izgradnje Europske budućnosti napretka za sve građane. Sa ovog središnjeg mjesta europske politike želimo poslati  poruku sadašnjim i budućim zastupnicima i dužnosnicima Europskog parlamenta na dodatni angažman za pronalaženje i odobravanje namjenskih sredstava za kvalitetnu obnovu i ratom razorene graditeljske i kulturne baštine u Republici Hrvatskoj.”

Hrvatski zastupnik i domaćin svečanosti Ivica Tolić na svečanosti otvorenja naglasio je:

“Prije svega želim pozdraviti Heroje Osijeka i kazati da trebate razumjeti da je Osijek bio u okruženju vrlo, vrlo dugo vremena u Domovinskom ratu i kako je Osijek sam po sebi heroj, kao što su i ovi ljudi koji su postavili ovu izložbu i snimili ovaj film.

Osim, što je to bila velikosrpska agresija s ciljem da se zauzme najveći dio teritorija Republike Hrvatske, kojemu smo se mi hvala Bogu uspješno suprotstavili, to je bio i sukob dva različita koncepta i dvije različite politike, a ja bih rekao i dva različita svijeta. S jedne strane mlada demokracija Hrvatska, koja je već tada imala jasno opredjeljenje da želi postati dio Europske unije i NATO-a i s druge strane ideološki još uvijek komunistička Jugoslavenska narodna armija i svijet  koji je bio suprotan Europskim vrijednostima, koji su željeli nastaviti jednoumnu politiku na cijelom prostoru bivše države i koji su bili protiv slobode i protiv demokracije i protiv mira. Mislim da to trebamo uvijek naglašavati.

Posebno mi je drago da je baš ova tema, Osijek u Domovinskom ratu, moja zadnja službena aktivnost u Europskom parlamentu i koristim ovu prigodu svima zahvaliti na suradnji. Proglašavam ovu izložbu otvorenom.”

Stotinjak posjetitelja izložbe sa posebnom pozornošću obišlo je izložene eksponate, a bilo je i emocija i suza onih među posjetiteljima, koji su preživjeli strahote Domovinskog rata.

Nakon svečanosti otvorenja izložbe, osječka i hrvatska glazbena legenda, časnik Hrvatske vojske Krunoslav Kićo Slabinac održao je koncert domoljubnih pjesama, sa posebno emotivnom izvedbom svevremenske pjesme “Otiš’o je s mirisima jutra” u čast svih poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Izvrsni koncert raspoloženog Kiće Slabinca uz pratnju gitariste Mirana Glinca u MEP restoranu trajao je do vremena koje dopušta protokol Europskog parlamenta.

Sutradan 10. travnja uz svečani ručak obostrano su u znak zahvalnosti razmijenjeni prigodni darovi, gostiju u Europskom parlamentu predstavnika braniteljske udruge Heroji Osijeka i domaćina Ivice Tolića.