Vukovar, 17. rujna 2022.

Središnja svečanost na kojoj su nazočili brojni visoki uzvanici te veliki broj vukovarskih branitelja, pripadnika 204. vukovarske brigade započela je podizanjem zastave na Vukovarskom vodotornju –  simbolu hrvatskog zajedništva, koju je podigao izbornih Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić s pripadnicima Oružanih snaga i MUP-a.

Svečanosti  u vukovarskom Hrvatskom domu u subotu 17. rujna nazočili su ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Republike, general pukovnik Siniša Jurković, ministar obrane Mario Banožić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić,  predsjednik Federacije BiH Marinko Ćavara, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac te drugi uzvanici i predstavnici braniteljskih udruga.

Vukovarska bitka bila je i ostala sinonim za obranu Vukovara u Domovinskom ratu, ali i cijele Hrvatske te njezine teritorijalne i državne opstojnosti i cjelovitosti, poručeno je sa svečanosti obilježavanja 31. godišnjice te bitke.

“Obilježavanjem ove obljetnice odajemo priznanje svim sudionicima obrane Vukovara koja je utkana u obranu Hrvatske u Domovinskom ratu” poručio je u svom govoru izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved dodajući kako su takve i slične obljetnice važne i zbog prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlađe naraštaje.

Borković: Do kada će nadležni nedjelovanjem rušiti vukovarske križeve

Ratni zapovjednik obrane Vukovara i 204. brigade koja je 1991. branila Vukovar, Branko Borković poručio je kako bitka za Vukovar nije mit, već stvarnost.

– Borba za priznanje 204. brigade je trajala godinama, a bitka za Vukovar je još uvijek kamen spoticanja, a nije skinuta niti stigma koja nam je nametnula Manolićeva komisija, kazao je Borković rekavši kako potraga za nestalima iz Domovinskog rata predstavlja i dalje jedno od najtežih nerješenih pitanja.
– Do kada će nadležni svojim nedjelovanjem rušiti vukovarske križeve, zapitao je Borković rekavši kako pri tome misli na državno odvjetništvo.  https://youtu.be/A4x989D_UB0

Program središnje svečanosti domoljubnim pjesmama uljepšali su i oplemenili  “Najbolji hrvatski tamburaši” te Policijska klapa “Sveti Mihovil”.

Ispred Heroja Osijeka, udruge veterana 130. brigade HV Osijek svečanosti u Hrvatskom domu u Vukovaru nazočio je predsjednik udruge bojnik Zlatko Dernaj.