Osijek, 29. travnja 2023.

Prigodnim i svečanim programom u nazočnosti  brojnih gostiju danas  je obilježena 32. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade “Kune” jedne od najelitnijih hrvatskih brigada koje su djelovale u Domovinskom ratu. Nakon svete mise u Donjogradskoj crkvi “Preslavnog imena Marijina”, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen obilježja pripadnicima 3. gbr. Kune u Sveučilišnom kampusu, a potom je održana svečana Akademija te prigodna izložba fotografija i ratnih eksponata iz Domovinskog rata u plavoj sali Doma HV “brigadir Ivan Rebrina”.

Svečanom obilježavanju nazočili su izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH Zorana Milanovića, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, ministar obrane Mario Banožić, u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, izaslanik državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića saborski zastupnik Stipan Šašlin uz brojne generale i časnike HV te predstavnike jedinica lokalne samouprave Osječko-baranjske i Vukovarsko–srijemske županije.

“Danas sam ponosan, sretan, prkosan i tužan” rekao je ratni zapovjednik brigade umirovljeni general Mladen Kruljac i podsjetio kako je 3. Gardijska brigada, uz ostalo, sudjelovala u brojnim borbenim operacijama u istočnoj Slavoniji, te u vojno redarstvenim akcijama “Maslenica”, “Bljesak” i “Oluja” i istaknuo kako je “potrebno stalno se prisjećati ratnog puta postrojbe i promicati istinu o Domovinskom ratu”.

Tijekom Domovinskog rata kroz legendarnu slavonsku brigadu prošlo je 10.000 bojovnika. što je čini najvećom, najsnažnijom i najhrabrijom postrojbom Hrvatske vojske.

3. gbr “Kune” ratovala je diljem cijele Hrvatske dajući svoj ogromni doprinos u obrani suvereniteta moderne Hrvatske države. Zbog izuzetne izloženosti bojovnika brigade sudjelovanjem u najvažnijim i najtežim bitkama Domovinskog rata od Vukovara i obrane Slavonije, na južnom bojištu, oslobađanju i obrani Maslenice i Zadarskog zaleđa do Bljeska i operacija “Feniks” i “Zid”, obrane grada Osijeka tijekom vojno-redarstvene akcije “Oluja”; brigada broji  392 poginula pripadnika, uz 1088 ranjenih i 15 nestalih. To su velike i tragične brojke zbog čega je brigadi i njenim ratnicima danas odano dužno poštovanje.

Izaslanstvo Heroja Osijeka udruge veterana proizišle iz 130. brigade Hrvatske vojske Osijek na svečanosti polaganja vijenaca i paljenja svijeća prevodio je predsjednik udruge bojnik Zlatko Dernaj.