Aljmaš, 01. kolovoza 2023.

Memorijalni centar, važan projekt duhovno-zavičajno-povijesnoga galerijskog prostora u Aljmašu u nekadašnjem vojnom bunkeru pod „Aljmaškom Kalvarijom“, potaknuo je i predvodio novi aljmaški župnik i upravitelj svetišta Gospe od Utočišta vlč. dr. scTomislav Ćurić sa suradnicima. Svečanost otvorenja stoga je simbolično i znakovito upriličena na dan 1. kolovoza 2023. kada se svečano obilježavaju povijesni događaji značajni za aljmaško Svetište: Dan sjećanja na poginule, progonstvo i povratak, početak gradnje i posvetu crkve te blagoslov „Aljmaške Kalvarije“ te uz  ovogodišnje obilježavanje 25. obljetnice povratka Aljmašana.

Svečanost  je započela svetom misom u aljmaškoj crkvi u 18.30 sati nakon koje su u svečanoj procesiji predvođenoj ministrantima s procesijskim križem brojni nazočni uzvanici, gosti i mještani Aljmaša uputili u pravcu Memorijalnog centra na prostoru vojnog bunkera podno „Aljmaške Kalvarije“.

Nakon intoniranja hrvatske državne himne Župnik Ćurić, srdačnom zahvalnom dobrodošlicom pozdravio sabrane svećenike, redovnice, goste i domaće vjernike te se poimence zahvalio brojnim zaslužnima, pojedincima i tvrtkama te istaknuo: „Nikada neću zaboraviti ljubav, požrtvovnost, rad, trud i žrtvu, posebno vas nekoliko, koje ste nesebično uložili kako bismo se svi skupa danas radovali otvorenju Memorijalnog centra.

Začasni kanonik preč. Ante Markić, ratni župnik, prognanik i povratnik, koji je gotovo pola stoljeća upravljao župom i aljmaškim svetištem, potom je rezanjem svečane hrvatske trobojne vrpce svečano otvorio Memorijalni centar.

Preč. Markić u blagoslovnoj molitvi zazvao je izlijevanje svetog Božjeg blagoslova na prostor Memorijalnog centra i posjetitelje: „Neka tvoja milost bude nad svima onima koji u njega budu dolazili kako bi bili oplemenjeni vjerom, pobožnošću, umjetnošću, tradicijom i kulturom. Daj da se uvijek s poštovanjem sjećamo žrtava Domovinskog rata i stradanja našega Svetišta. Neka ovi prostori budu znak sjećanja i zalog nade da ćemo se zajedno truditi izgrađivati pravedniji svijet zajedništva i mira kako bismo živjeli i svjedočili vrijednosti tvoga vječnog Kraljevstva“.

Svečanost otvorenja uveličali su pomoćni biskup đakovačko-osječki i generalni vikar mons. mr. Ivan Ćurić prigodnim obraćanjem i operna pjevačica  osječkog HNK -a Jasna Komendanović  posebno nadahnutim izvođenjem marijanske crkvene pjesme “Ave Maria” uz pjevanje i klavirsku pratnju Tihane Huber.

Memorijalni centar izniman, reprezentativan i moderan sadržaj aljmaškog svetišta Gospe od Utočišta rezultat je zajedništva novog aljmaškog župnika i upravitelja svetišta vlč. dr. sc. Tomislava Ćurića i vrijednih mještana. Novouređeni hodnici i niše Memorijalnog centra površine 450 m2 sa mnoštvom sakralnih, zavičajnih i umjetničkih djela te povijesnih dokumenata sačinjavaju: Kapela s relikvijom Svetog Križa, Kapela Pomoćnice Kršćana, Umjetnička galerija, Tradicijska kultura, Sjećanje na žrtve Domovinskog rata, Sjećanje na krunjenje Gospe Aljmaške i Soba dojmova.

Za uređenje centra pod stručnim vodstvom više kustosice Kristine Delalić Vetengl pomno su izabrani materijali koji dokumentiraju događanja vezana uz Aljmaš i aljmaško svetište. Posjetitelji mogu vidjeti kako je izgledao „stari Aljmaš“ kao i za vrijeme Domovinskog rata, kada je u potpunosti devastirano selo i srušena aljmaška crkva, čije je rušenje, pod neobičnim okolnostima, preživio kip Gospe od Utočišta. Izloženi su i dokumenti o gradnji i dovršetku nove župne i hodočasničke aljmaške crkve, znaku nade i zalogu bolje budućnosti „Novog Aljmaša“.

U Memorijalnom centru uređena je i kapela Svetoga Križa, u kojoj se nalazi relikvija Svetog Križa, te kapela Pomoćnice Kršćana koja potiče na pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Uz ove duhovne oaze, koje vjernicima omogućuju sabranost i pružaju prostor za molitvu, uređene su i sobe u kojima se čuva tradicijska kultura Aljmaša i cijeloga kraja.

Važno mjesto u Memorijalnom centru je soba sjećanja na žrtve Domovinskog rata i soba sjećanja na krunjenje Gospe Aljmaške koje se dogodilo u Osijeku za vrijeme pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Papa je simboličnom gestom krunjenja Aljmaškoj Gospi vratio dostojanstvo nakon ratnih stradanja. Uz sobu dojmova, u kojoj će posjetitelji moći zabilježiti svoje utiske, vrijedan dio Memorijalnog centra čini trajni postav slika i skulptura koje su izradili akademski slikari i kipari za vrijeme Domovinskog rata, koji su stvarali umjetnička djela Gospi od Utočišta u čast.

  •