Osijek, 11. ožujka 2024.

Zajednica povratnika Osječko baranjske županije (ZP OBŽ) progodnom je svečanošću danas otvorila nove prostorije u Osijeku na adresi Trg Ante Starčevića 10 u pothodniku.

Najveća udruga u Slavoniji osnovana je 14. rujna 1992. u prostorima Glazbene škole u osječkoj Tvrđi, okupljanjem vodstava tadašnjih mjesnih zajednica s ciljem legitimnog zastupanja interesa hrvatskih prognanika i borbe za njihova prava na čemu kontinuirano rade gotovo punih 32 godine te je jedina u svijetu uspjela organizirati potpunu blokadu međunarodnih mirovnih snaga i prosvjed pod motom “Hoćemo kući” s ciljem omogućavanja povratka na privremeno okupiranja područja Baranje i Hrvatskog Podunavlja. Zajednica je pokrenula sve zakonske inicijative vezane uz hrvatske prognanike i povratnike, obnovu i povratak,  inzistira na donošenju posebnog zakona o ratom stradalim područjima te rješavanje pitanja naknade ratne štete i procesuiranja ratnih zločinaca. Od Zajednice prognanika do Zajednice povratnika, ti su ljudi prije tri desetljeća prolazili trnoviti put. Nažalost, mnogi nisu dočekali povratak u svoje domove.

Zajednica izuzetno kvalitetno surađuje sa udrugama branitelja i udrugama stradalnika Domovinskog rata i čini sve kako bi pomogli u rješavanju problema s kojima se pojedinci još uvijek susreću.

Svečanosti otvorenja novih prostorija nazočili su višegodišnji podupiratelji načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić, načelnik Općine Popovac Zoran Kontak, članovi Upravnog odbora  ZP OBŽ i članovi Predsjedništva partnerske udruge Heroji Osijeka.

Predstavljajući nove prostorije udruge Branko Pek, predsjednik županijske Zajednice povratnika zahvalio je nazočnim načelnicima na potpori, najavio program rada udruge u 2024. godini te posebno istaknuo daljnju europsku prezentaciju multimedijalnog projekta “Mirna reintegracija i pravo na dom” u Eisenstadtu (Željezno) u Austrijskoj pokrajini Gradišće koja je primila brojne prognane Hrvate  tijekom ratnih 90-tih, Njemačkoj prijestolnici Berlinu i Međunarodnom sjedištu UN-a u Genevi. Provedbu reprezentativnog projekta multimedijalne izložbe sufinanciralo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Osječko-baranjska županija.