Vinkovci, 30. svibnja 2022.
U povodu Dana državnosti i Dana hrvatskih branitelja grada Vinkovaca u kazalištu “Joza Ivakić” održana je svečana  vinkovačka premijera dokumentarnog filma “1991.Tko je tvoj bližnji?” Gorana Maršaleka, scenarista Tomislava Šulja i producenta Dražena Hrženjaka  o stranim dragovoljcima koji se, zbog osobnog osjećaja nepravde, uključuju u obranu Hrvatske.
Film donosi ozračje neizvjesnosti i patnje koje se u kasnu jesen 1991. godine nadvilo nad Hrvatskom,  činjenicu nedostatka podrške međunarodne zajednice te daje pravu istinu i odgovor na pitanje zašto je više od 700 stranih dragovoljaca sudjelovalo u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu i od kojih je 100  poginulo, a oko 150 teško ranjeno.
“Strani dragovoljci u Hrvatskoj fenomen su svih svjetskih sukoba druge polovice 20. stoljeća koji prvi puta dolaze boriti se na strani slabijeg jer su prepoznali nepravdu i potlačenost jednog naroda te stavljaju svoje živote na raspolaganje pravu druge zemlje na demokraciju”, istaknuo je scenarist filma Tomislav Šulj, povjesničar koji se bavi upravo istraživanjem fenomena stranih dragovoljaca u Hrvatskoj duže vrijeme izrezanih iz kolektivnog sjećanja, a danas s nadom vraćanja zasluženog pijeteta.
Svečanoj premijeri nazočili su izaslanik Ministra hrvatskih branitelja Stipo Rimac, domaćin gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić sa suradnicima, strani dragovoljci Steve Gaunt, Robert Morgan, Martin Cruickshank, ekipa autora i realizatora filma, pripadnici braniteljskih udruga, izvođači prigodnog domoljubnog glazbenog programa i brojni uzvanici.