Osijek, 24. lipnja 2024.

Zajednica povratnika hrvatskog Podunavlja organizira tematsku tribinu u povodu obilježavanja 30. obljetnice početka prognaničke blokade međunarodnih zaštitnih vojnih snaga UNPROFOR-a.

Blokada je započela 1. srpnja 1994. godine na kontrolnim točkama Biljska cesta i Nemetin i proširila se na sve službene i neslužbene kontrolne točke između okupiranih i slobodnog dijela Republike Hrvatske u vrijeme Domovinskog rata. Blokadu zaštitnih vojnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR), provodili su hrvatski prognanici nezadovoljni nemogućnošću povratka i stanjem na  okupiranim dijelovima Hrvatske u kojima je početkom devedesetih proveden potpuni etnički progon Hrvata i niz drugih najtežih zločina, kao i ne provođenjem Vancovog plana.

Ova povijesno odvažna i hrabra inicijativa spada među najvrjednije humanitarne akcije u Domovinskom ratu u Hrvatskoj i Europi u dvadesetom stoljeću, što je rezultiralo promjenom mandata međunarodnih snaga. U rujnu 1994. vlada RH otkazala je mandat UNPROFOR te je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda svojom rezolucijom odlučilo o novom mandatu UNCRO koji je trajao do kraja godine.

Gosti tribine su:

dr. sc. Dražen Živić, dr. sc. Ana Holjevac Tuković, prof.dr.sc. Ante Nazor, prof.dr.sc. Ivica Kostović, Radoslav Bobanović, Stefica Krstić, Nada Arbanas i brojni drugi uzvanici.

Tribina će se održati u ponedjeljak 1. srpnja 2024. u Nabiskupijskom vikarijatu u Osijeku, J. J. Strossmayerova 58 sa početkom u 11 sati.