Budimpešta, 15. siječnja 2024.

Veleposlanik RH u Mađarskoj dr. sc. Mladen Andrlić danas je u povodu obilježavanja 32. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u velikoj dvorani hrvatskog izdavačkog centra “Croatica” u Budimpešti, uz nazočnost brojnih uzvanika i pripadnika hrvatske zajednice, svečano otvorio multimedijalnu izložbu “Mirna reintegracija i pravo na dom”.

Svečanosti su također nazočili Ivan Gugan predsjednik Hrvatske državne samouprave i Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske, Jozo Solga zastupnik i glasnogovornik za hrvatsku nacionalnu manjinu u mađarskom parlamentu, brigadni general Dražen Ressler, načelnik Operativnog odjela u Stožeru Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske i zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade, Ana Gojtan, ravnateljica HOŠIG-a u Budimpešti, Marina SikoraBruno Lopandić, diplomatski savjetnici u Veleposlanstvu RH u Mađarskoj, Martina Poljak, drugi tajnik Veleposlanstvu RH u Mađarskoj, Timea Šakan-Škrlin, izvanredna  voditeljica, organizator svečanosti i ravnateljica Centra za kulturnu, informativnu i izdavačku djelatnost, TV i Radija “Croatica” i brojni drugi.

Istom svečanošću obilježen je Spomendan 26. godišnjice završetka procesa mirne reintegracije okupiranih područja Hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Veliki broj okupljenih najprije je pozdravila ravnateljica “Croatice” Timea Šakan-Škrlin, najavljujući izložbu koja predstavlja duboko ukorijenjenu priču o povratku i zajedništvu, istakla veliki utjecaj međunarodnog priznanja RH na zajednicu Hrvata u Mađarskoj.

Uslijedili su pozdravni govori predsjednika HDS-a, Ivana Gugana i predsjednika Zajednice povratnika OBŽ Banka Peka čije je govore na engleski prevela Martina Poljak.

Predsjednik Zajednice povratnika OBŽ i autor izložbe Branko Pek na svečanosti otvorenja posebno je naglasio: “Ovom izložbom želimo reći više od” hvala” za velikodušno prihvaćanje i višegodišnje zbrinjavanje hrvatskih prognanika u vrijeme velikosrpske agresije 1991. godine. Završetak mirne reintegracije za nas prognanike bio je kao drugi rođendan, ujedno dokaz da se ratni sukob može zaustaviti razumom, a ne razaranjem i prolijevanjem krvi”.

Veleposlanik RH u Mađarskoj, Mladen Andrlić svojim govorom zahvalio se organizatorima izložbe na marljivom radu, te istakao: “Nismo samo mi u Budimpešti i prije u Pečuhu imali prilike vidjeti ovu izložbu, već i drugi gradovi diljem svijeta su imali priliku uvjeriti se kako je to nekad bilo, a to nekad nije zbog nekad nego zbog sutra. Proces mirne reintegracije je jedini projekt Ujedinjenih naroda koji ima sretan završetak.” te je svečano otvorio izložbu.

Multimedijalna izložba koja sadrži 32 panela i 99 fotografija pogled je unatrag na Domovinski rat, od egzodusa hrvatskih prognanika, preko uloge međunarodne zajednice i mirovnih pregovora do završetka procesa reintegracije, razminiranja te stvaranja preduvjeta za povratak i obnovu.

Autori izložbe su predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije Branko Pek, ujedno i autor istoimenog dokumentarnog filma koji se prikazao iste večeri, te dr. sc. Ana Holjevac Tuković iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Cilj izložbe je internacionalizacija kulture sjećanja te se izložba nakon Beča, Pečuha i Budimpešte seli u Baju, Berlin i Ženevu.

Veličanstvenu  svečanost uveličao je ženski pjevački zbor “August Šenoa” iz Pečuha.

Ispred HEROJA OSIJEKA, partnera projekta izložbe, svečanosti je nazočio predsjednik udruge Zlatko Dernaj.

Izložba u Hrvatskom centru “Croatica”, Lónyay utca 18/b, Budapest, biti će otvorena do četrvtka 18. siječnja 2024.

Tekst: Zlatko Dernsj/Foto: Timea Šakan-Škrlin, Zlatko Dernaj