Laslovo, 24. studeni 2022.
Svečanom premijerom dokumentarnog filma “LASLOVO 152 dana“ u Društvenom domu “Sándor Petőfi” u Laslovu zaključen je program obilježavanja 31. obljetnice okupacije sela i tužnog sjećanja na 48 branitelja i civila koji su smrtno stradali u obrani.
Autor filma Branko Pek i suradnici Zlatko Dernaj i Ladislav Ferenc izborom autentičnog dokumentarističkog materijala vraćaju nas u prošlost, vrijeme brutalne velikosrpske agresije i hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja, koji su čak 152 dana lakim naoružanjem branili selo pred višestruko nadmoćnijim i opremljenijim neprijateljem. Film nas prisjeća na najteže dana naše novije povijesti, ponavlja istinu, podsjeća one koji su zaboravili što se događalo u Laslovu i Slavoniji u jesen 1991. godine, ali i poučava one koji ne znaju što je stvarna istina, a to je da je Hrvatska stvorena na žrtvi stradalih hrvatskih branitelja i civila u ombrambenom Domovinskom ratu.
 Laslovo je svakodnevno granatirano od strane JNA i srpskih paravojnih formacija i nije bilo niti jedne kuće koja nije bila uništena, a 01. listopada srušena je i lokalna Reformatorska crkva.
Obrana mjesta trajala je od 26. lipnja 1991., uz teške borbe sve do 20. studenoga, kada agresor ulazi u susjedno selo Ernestinovo, Laslovo se našlo u potpunom okruženju.
Branitelji su ostali bez hrane i streljiva te bez izravnog kontakta sa hrvatskim snagama obrane grada Osijeka. Unatoč okruženju, obrana Laslova trajala je sve do 24. studenoga 1991. godine, kada nakon četverodnevne opsade, samo 6 dana poslije okupacije grada Vukovara, u ruke velikosrpskog agresora pada selo Laslovo, najizloženija točka južne obrane grada Osijeka.
Zapovjedništvo sela donijelo je odluku o proboju iz okruženja prema Osijeku, u najbliže slobodno hrvatsko selo, 10 km udaljeni Ivanovac, što je bio jedini mogući izlaz. Proboj je počeo 23. studenog u suton, pod okriljem noći i magle, preostalih 267 branitelja noseći svoje ranjene, kroz kanale i kukuruze, zajedno sa civilima uspijevaju u jutro 24. studenog doći do Ivanovca.

Istog  jutra u prazno selo ulazi JNA i srpske paravojne snage predvođene ratnim zločincem Arkanom te nailaze samo na poginule branitelje te 3 starice koje nisu htjele napustiti svoje domove. Četnici su te 3 starice zaklali te medijima plasirali priču da su to napravile ustaše.

Hrabri i odvažni branitelji Laslova usporili su napredovanje agresora, Osijek, dobiva ključno vrijeme za reorganiziranje obrane te se u teškim danima mjeseca prosinca, uspio obraniti.
Herojska obrana Laslova postala je simbol zajedničke borbe za slobodu Hrvata i Mađara, koji su udruženim snagama bili spremni izabrati smrt prije nego dati komad svoje zemlje.
U više od 5 mjeseci obrane Laslova poginulo je 48 branitelja i civila. Njihova imena ispisana su zlatnim slovima u našu povijest!