Laslovo, 25. lipnja 2021.

Svečanost obilježavanja 30. obljetnice početka Domovinskog rata i 30. obljetnice osnivanja laslovačke satnije Zbora narodne garde RH još jednom je bila prigoda susreta bojovnika, dragovoljaca, branitelja i građana koji su se početkom ljeta 1991. hrabro i odlučno suprotstavili velikosrpskoj agresiji na Slavoniju.

Obljetnica početka obrane Laslova, kojeg su u Domovinskom ratu zajedno branili Hrvati i Mađari obilježena je mimohodom do Parka hrvatskih branitelja te polaganjem vijenaca i molitvom u spomen na poginule branitelje i mještane Laslova.
Laslovo je u velikosrpskoj agresiji bilo prvo na udaru na području južno od Osijeka i herojski se branilo, a nakon okupacije Vukovara, 18. studenog 1991. godine krenuo je jači napad agresora na južnu obranu Osijeka. Nakon pada Ernestinova 20. studenoga branitelji Laslova ostali su u potpunom okruženju iz kojega su se, uz žrtve branitelja i civila, uspjeli izvući 24. studenog probojem kroz kanale i kukuruze prema selu Ivanovac koje je uspješno branila 130. brigada HV.
Ratni zapovjednik obrane Laslova Ladislav Kočiš podsjetio je kako je ovo mjesto bilo prva crta bojišnice na južnoj obrani grada Osijeka, laslovačka satnija ZNG-a počela je djelovati sa 76 pripadnika, a najviše je imala 187 vojnika.
Treba reći da je u obrani Laslova, u raznim postrojbama, sudjelovalo oko 800 branitelja. Žrtve su ogromne, jer u obrani Laslova 48 je poginulih i deset nestalih, za koje ni danas nemamo nikakvih saznanja, rekao je Kočiš.

Okupljeni branitelji Laslova mimohodom od ulaza do središnjeg parka odali su počast poginulim suborcima i mještanima, a među sudionicima proslave bili su župan OBŽ Ivan Anušić i saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics te mađarski konzul u Osijeku János Sándor Fuzik.

Svečanost je završena druženjem branitelja i uzvanika i prigodnim domjenkom u Domu kulture “Sándor Petőfi” u Laslovu.