Putujuća izložba ratnog razaranja graditeljske, kulture i industrijske baštine grada Osijeka tijekom agresije 1991/92. – nastala je kao opomena autora na apsurdnost rata i nasilja, pobudila je veliki interes diljem Europe i Hrvatske i do sada je predstavljena u Bruxellesu, Beču, Budimpešti, Pečuhu, Zagrebu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Đakovu, Belom Manastiru, Osijeku, Laslovu, Čepinu i Splitu.

Dokumentaristička multimedijska izložba „Osijek na udaru brutalne agresije“ na poziv gradonačelnika Grada Rijeke Marka Filipovića biti će svečano otvorena u Atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u četvrtak 26. svibnja 2022. u 18 sati u prigodi obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske.

Vrijedna ratna izložba autora Zlatka Dernaja, predsjednika udruge HEROJI OSIJEKA  fotografijama i dokumentarnim filmom autora Branka Peka, predsjednika Zajednice povratnika OBŽ tvori kolaž individualnih priča o ratnom razaranju grada Osijeka u Domovinskom ratu.

Posjetitelje izložbe autori žele zaokupiti i staviti unutar ratnog okruženja neizvjesnosti, straha, nesigurnosti, nedoumica i egzistencijalne ugroženosti, kako bi se izazvala reakcija, sjećanje, iskazivanje emocija i otpor prema nasilju, razaranju i sveopćoj destrukciji te promišljanja za stvaranje sigurnog okruženja bez zvukova sirena i grmljavine eksplozija, sugerirajući im dijalog i educiranje o razarajućim posljedicama rata i važnosti izgradnje mirne budućnosti za društvo u cjelini.

Reprezentativna i važna izložba upozorenja i memorije na ratna stradanja industrijske, urbane graditeljske i kulturne baštine grada Osijeka 90-ih na autentičan način otkriva pravi karakter Domovinskog obrambenog rata i spoznaju o velikom obolu koji su podnijeli hrvatski branitelji i građani u obrani od agresije.

Konceptualno rješenje ove multimedijske, interaktivne i mobilne izložbe u sebi sadrži jedinstveni interpretacijski plan i konceptualni dizajn. Izložba sadrži kolaž individualnih priča o ratnom stradanju grada tražeći način kako izložbeni medij može poslužiti jedinstvenoj baštinskoj priči, predočiti njezin kontekst i angažirati posjetitelja.  Posebno je namijenjena mladeži kako bi se učenicima i studentima neposredno i dokumentaristički prezentirala najnovija hrvatska povijest. Izložba šalje snažne antiratne poruke i svojevrsni je podsjetnik i upozorenje za buduće generacije na zaustavljanje svih agresija, neciviliziranosti i zločina te izgradnje sretne budućnosti za sve građane i buduće generacije.

Izložba se sastoji od 33 panela sa 54 fotografije stradanja graditeljske kulturne baštine, industrijskih, javnih i sportskih objekata tijekom agresije na Osijek 1991/92. i 8-minutnog dokumentarnog filma.

Multimedijska izložba „Osijek na udaru brutalne agresije“ ističe važnost sjećanja i pijeteta na žrtve branitelja i građana, na dane hrabrosti i odlučnosti, herojstva, ponosa i slave pobjednika hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Udruga Heroji Osijeka na kvalitetan način omogućila je da vidimo ovu sveobuhvatnu izložbu o ratnim razaranjima u srcu Europe u 20. stoljeću, zločin nad čovjekom, nad gradom, nad hrvatskim bićem, nad hrvatskim svetinjama i simbolima. Danas, kad smo u Europskoj uniji, kada je rat iza nas, s tugom i ponosom prisjećamo se svih koji su svoje živote dali za obranu vrijednosti slobode i Domovine.

Izložba šalje poruku zajedništva građana i branitelja dvaju gradova Rijeke i Osijeka, koje je zajedno sa hrabrošću i odlučnošću  branitelja vodilo u povijesnu pobjedu nad velikosrpskim agresorom u Domovinskom obrambenom ratu.

Vjerujemo kako će ova emotivna izložba zauzeti posebno mjesto u vašim srcima te da će ju posjetiti mnogi Riječani. Svjedočanstva teškog vremena rata, solidarnosti i odlučnosti obrane domovine znamen su nacionalnog i kulturnog identiteta hrvatskog naroda te ponosa i slave pobjednika.

Zbog unaprijed najavljene velike zainteresiranosti branitelja, domoljuba, građana  i mladeži izložba će u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Galeriji Kortil biti otvorena od 26. svibnja do 10. lipnja 2022. gdje će se moći pogledati u radnom vremenu i to: ponedjeljak-petak od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati.