OSIJEK, 13. travnja 2022.

Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije zajedno s partnerskom udrugom „Heroji Osijeka“ jedna je od rijetkih udruga koja je uspjela proći na natječaju za sredstva iz Europskog socijalnog fonda s projektom „Pravo na dom i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja“.

S provedbom projektnih aktivnosti započeli smo početkom ožujka i uspješno se nastavlja svaki tjedan.

Večeras smo u veteranskom centru u Osijeku održali 5. po redu radionicu „Psihosocijalne rehabilitacije i radne terapije“. Voditeljica radionice Ana Pšihistal, mag. prim. educ. univ. spec. art. therap. na vrlo zanimljiv način motivirala je skupinu veterana Domovinskog rata, inače članova ove dvije udruge, koja je rezultirala vrlo živom raspravom i razmjenom vlastitih iskustava na zadanu temu.

Sudionici su iz svojih životnih iskustava svjedočili o stvarnim poteškoćama i problemima koji muče svakoga pojedinca a koji se, uglavnom zbog nerazumijevanja vlastitog životnog ili radnog okruženja, zatomnjuju duboko u vlastitoj podsvijesti a rezultat toga su zdravstvene tegobe, kao što su visoki krvni tlak, znojenje, težina u prsnom košu, nervoza, košmar, uznemirujući snovi i slično.

Ocijenjeno je da su ovakve radionice od izuzetne koristi za svakog pojedinca pa i onoga koji misli da nema problema, ali da bi s terapijama trebalo započeti već od vrtića kako bi se djecu usmjeravalo na socijalne kontakte a ne mobitele i video igrice koje ih odvlače u osamu. Razvidno je da su djeca u osnovnim školama u velikom broju asocijalna što dovodi do zaključka da u školama nemaju potrebnu psihološku podršku a roditelji često nemaju vremena za svoje dijete jer i njih pritišču razne dnevne obveze. Tako i nesvjesno roditelji djeci daju video igrice kako bi i sami imali više vremena za svoje poslove a to dovodi do asocijalnog ponašanja koje u budućnosti može imati kobne posljedice (nasilništvo, droga, netolerancija i sl.).

Program, koji je započeo u Dardi, nastavit će se s tridesetak sudionika idući tjedan a nakon toga programske aktivnosti nastavit će se u Veteranskom centru u Osijeku.