Vukovar, 11. svibnja 2022.

U palači Srijem u gradu – heroju Vukovaru održana je II., ujedno i uvodna Konferencija Zajednice povratnika Hrvatskog Podunavlja na kojoj su sudjelovali izaslanici iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.
Pokrovitelj je bilo Ministarstvo hrvatskih branitelja a nazočili su izaslanik premijera Plenkovića, predsjednika Sabora Jandrokovića i ministra branitelja Tome Medveda – državni tajnik Darko Nekić, te u ime Ministrstva pravosuđa i uprave -Tomislav Boršić, načelnik sektora za Europske poslove i međunarodnu suradnju.
Domaćin skupa bio je župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić.
O problematici naknade ratne štete govorili su Juraj Mihajlović, predsjednik Vukovarsko-srijemske te Branko Pek, predsjednik Osječko-baranjske Zajednice povratnika.
O temi ratnih zločina i problemima zatočenika srpskih koncentracijskih logora govorio je predsjednik društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije Damir Buljević.
Da mirna reintegracija još uvijek nije završena, osobito na području Vukovarsko-srijemske županije, govorio je predsjednik Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja Ivica Klem. Sve dok u Vukovaru postoje srpski i hrvatski vrtići, srpske i hrvatske osnovne i srednje škole, dok djeca nisu – djeca – bez obzira na nacionalnost, dotle ne možemo govoriti da je mirna reintegracija završena.
O problemima iseljavanja, graničnih problema i neriješenom riječnom gospodarstvu na Dunavu govorio je akademik Josip Miličević, inače u vrijeme mirne reintegracije zapovjednik Prijelaznih policijskih snaga u hrvatskom Podunavlju.
Branko Pek predstavio je Europski projekt “Pravo na dom i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja” koji je zajedno s partnerom “Heroji Osijeka” uspješno započela Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije. Projekt vrijedan 486.000 kuna provodit će se kroz 18 mjeseci na području hrvatskog Podunavlja i obuhvatit će najveće stradalnike Domovinskog rata – hrvatske povratnike u općinama ranije okupiranih područja.
Predstavljena je i prigodna publikacija – bilten te informativni materijal vezan za EU projekt.

—————————————————————————————————————————————————————————————————

JURAJ MIHAJLOVIĆ, predsjednik Zajednice povratnika Vukovarsko-srijemske županije

GOVOR ZA II. KONFERENCIJU ZPHP- Vukovar, 11. svibnja 2022.

Prošlo je godinu dana kako smo se prvi puta okupili na ovom istom mjestu i s istom problematikom koju smo pokušali, uz pomoć institucija ove države riješiti ali se nismo odmaknuli od početka niti milimetra.

Nismo zaboravili izjave tada nazočnih dužnosnika od kojih ću citirati samo najvažnije:

Domagoj Knežević, Ministarstvo vanjskih poslova:

„Rekao bih da ćete u svemu imati apsolutnu i bezuvjetnu potporu ministarstva vanjskih i europskih poslova kao i ministra Ministarstva vanjskih i Europskih poslova Gordana Grlića Radmana.“

Ponovit ću, u svim svojim legitimnim zahtjevima imat ćete potpunu potporu Ministarstva vanjskih i Europskih poslova kao i Vlade Republike Hrvatske – tu je i predstavnik Ministarstva branitelja, i ministra gospodina Grlića Radmana koji je doista senzibiliziran za ova pitanja. (Nedavno ste bili kod njega u posjetu).

Želim vam puno uspjeha u vašem radu i puno uspjeha u postizanju ciljeva u čemu ćete imati punu potporu. „

Ivica Akmadža, izaslanik minstra hrvatskih branitelja Tome Medveda:

„Povratnici i izbjeglice iz ove dvije županije koje su najviše bile zahvaćene ratom, ministarstvo hrvatskih branitelja, kao pokrovitelj ove Konferencije, pružit će, ne samo takvu potporu, ovakvoj inicijativi nego i drugu potporu i stručnu  ukoliko to, naravno, bude potrebno a mislim da će biti,

i od Ministarstva hrvatskih branitelja i od Ministarstva vanjskih i Europskih poslova i Ministarstva pravosuđa.“

Na konferenciji smo donijeli i vrlo značajnu i snažnu Deklaraciju o pravima i legitimnim očekivanjima hrvatskih prognanika, koju za podsjetnik imate na zadnjoj stranici Biltena.

Odredili smo naše predstavnike u Povjerenstvo, opunomoćili odvjetnika Željka Olujića, održali tri koordinacijska sastanka i na trećem u Ministarstvu pravosuđa zaključili da Vlada mora ovo Povjerenstvo institucionalizirati kako bi naše odluke imale težinu.

 I tu je sve stalo!. Bez ikakvoga obrazloženja svi  kontakti, pismeni i usmeni su prekinuti sa Zajednicm povratnika.

  1. siječnja ove godine u Osijeku smo održali sjednicu Upravnog odbora gdje smo zaključili zatražiti prijem kod premijera Plenkovića i s njim otvoriti ovo pitanje kao i pitanje demografske i gospodarske katastrofe na krajnjem istoku Hrvatske. Do danas nismo dobili nikakav službeni odgovor.

Uz sve lijepe riječi i obećanja, počevši od onih na Prvoj konferenciji, koje sam na početku citirao, na svakom sastanku koordinacije imao sam osjećaj da razgovaramo sa „suprotnom stranom“. Umjesto da zajedničkim naporima iznađemo najpovoljnije rješenje problema, doživjeli smo da se naši argumenti osporavaju a ne nudi se ništa drugo.

Osim toga, umjesto svekolike pomoći iz Ministarstva hrvatskih branitelja, koju je obećao glavni tajnik Akmadža na prošloj Konferenciji, imali smo situaciju da niti na jednom od ta tri sastanka koordinacije nije sudjelovao nitko iz toga Ministarstva.

To ne smatramo dobrom porukom.

Zbog svega toga sazvali smo ovu današnju Konferenciju da javno progovorimo da nismo i ne možemo biti zadovoljni s takvim odnosom prema najvećim stradalnicima Domovinakog rata – hrvatskim povratnicima, bivšim prognanicima. Nama vrijeme nije saveznik jer je od početka Domovinskog rata i agresije prošla 31 godina i od ovdje nazočnih visokih dužnosnika očekujemo konkretne odgovore.!

S ovoga mjesta poručujem: mi nećemo odustati !

Ako nam neće pomoći naša država, ako neće hrvatska Vlada stati iza nas, mi ćemo u bitku za ostvarenje naših prava i legitimnih očekivanja za dobivanje pravične naknade za pretrpljene sve oblike ratne štete, krenuti sami, a budite uvjereni da ćemo u svijetu naći sponzore koji će nas financijski podupirati i pomoći da na jednom međunarodnom sudu dobijemo presudu u našu korist. Mnogi od nas vjerojatno to neće doživjeti ali neka bar naši potomci naslijede ta prava.

Pozivam gospodina Nekića, izaslanika premijera Plenkovića da ga izvijesti o svemu što će danas ovdje biti rečeno i očekujemo žurni prijem na Markovu trgu.

Ovo je posljednji vapaj razuma iz Vukovara – grada koji je pretrpio najveće žrtve i sve oblike ratnih šteta, brutalnog razaranja, progonstva, skrivanja, ubijanja, sakaćenja, silovanja, mučenja, zatočeništva, straha, pljačke i ozbiljnog ugrožavanja opstanka pojedinca, supružnika, djece ili roditelja i slično. Nadam se da nakon ove Konferencije nećemo biti prisiljeni posegnuti za radikalnijim oblicima zaštite prava naših hrvatskih prognanika, odnosno povratnika.

https://youtu.be/gAvYsdyeumc