Beč, 11. prosinca 2023.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji Daniel Glunčić u ponedjeljak 11. prosinca 2023. svečano je otvorio veliku multimedijalnu izložbu “Mirna reintegracija i pravo na dom” u Beču.

Reprezentativna izložba sa 32 panela na kojima je prezentirano 98 fotografija i dokumentarni film “Mirna reintegracija Hrvatskog Podunavlja” prati slijed događaja u Domovinskom ratu od velikosrpske agresije, progonstva, uloge međunarodne zajednice, do povratka, obnove i razminiranja. U svrhu lakšeg praćenja izložbe i njezinih poruka tiskani su katalozi na hrvatskom i engleskom jeziku.

Izložba je postavljena u izvanredno uređenom prostoru ljubaznih i domoljubnih domaćina Udruge hrvatskih poduzetnika u Beču. Svečanosti su pored Veleposlanika Glunčića nazočili i opunomoćeni ministar Silvio Kus, doredsjednici UHP-a Niko Ilić i Milan Lulić, prof. dr. sc. Ante Nazor i dr. sc Ana Holjevac Tuković, akademski slikar Nevenko Letić, izaslanstvo Zajednice povratnika, predsjednik  partnerske udruge Heroji Osijeka Zlatko Dernaj te uvaženi hrvatski poduzetnici iz Beča.

Nakon uvodne riječi i pozdrava uzvanika domaćina svečanosti dopredsjednika UHP Nike Ilića,  nazočni su pogledali dok. film koji je pobudio niz emocija. Potom su o projektu izložbe govorili autori Branko Pek i dr. sc. Ana Holjevac Tuković te Veleposlanik Daniel Glunčić koji je izložbu proglasio otvorenom.

Predsjednik ZP OBŽ Branko Pek uručio je organizatorima i domaćinima prigodne darove, a posebno iznenađenje za Veleposlanika Glunčića priredio je akademski slikar Nevenko Letić iz Belog Manastira poklonivši mu svoj umjetnički rad umjetničku sliku ulje na platnu gaženja “crvenog fiće” u Osijeku 27. lipnja 1991. god.

Veleposlanik Glunčić je vrlo emotivno primio ovaj vrlo vrijedan unikatni dar i biranim riječima zahvalio autoru Letiću u ime hrvatskog Veleposlanstva.

Ovaj jedinstveni događaj pobudio je veliki interes medija u Austriji kao i ekipe Slavonske TV-a koji su doputovali iz Osijeka.

Zbog velikog interesa, prepoznatog značaja i vrijednosti ovog projekta Udruga hrvatskih poduzetnika Beč organizira još jedno svečano prezentiranje i otvorenje izložbe za svoje brojne članove u srijedu 13. prosinca 2023. god.

https://www.vecernji.hr/vijesti/veleposlanik-gluncic-u-becu-otvorio-izlozbu-mirna-reintegracija-i-pravo-na-dom-1731360