Pécs, 25. listopada 2019.

IZLOŽBA HEROJA OSIJEKA OTVORENA U PEČUHU

Prepuna dvorana Hrvatskog kazališta u Pečuhu, brojni uglednici: generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat, zastupnik u Mađarskom parlamentu Jozo Solga, predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, Ravnatelj Hrvatske gimnazije u Pečuhu Gabor Gyorvari, izaslanstva i predstavnici kulturnih institucija grada Pečuha, domaćin Ravnatelj Hrvatskog kazališta Pečuh Slaven Vidaković, gosti iz Hrvatske: potpredsjednik Vijeća Dunavskih gradova i regija dr. Denis Ambruš, predsjednik Vijeća Mađarske nacionalne manjine grada Osijeka Tibor Santo, ratni Zapovjednik 130. Brigade HV Osijek Živko Mijić i drugi u petak 25. listopada 2019. nazočili su svečanom programu otvorenja multimedijske izložbe “Osijek na udaru brutalne agresije”. 

Domaćin svečanosti Ravnatelj Hrvatskog kazališta Pečuh Slaven Vidaković biranim riječima zahvalio je Herojima Osijeka i autoru izložbe na doprinosu u obrani Hrvatske i osmišljavanju izložbe koja se prezentira kao opomena na povijesne događaje koji se ne bi trebali više nikada ponoviti.

Uslijedila je projekcija 8 minutnog dokumentarnog filma autora Branka Peka, najbrutalnijih razaranja grada Osijeka tijekom agresije na početku devedesetih.

 Autor izložbe bojnik Zlatko Dernaj  u svom emotivnom govoru istaknuo je da je otvorenje izložbe koincidiralo sa datumom ustroja 130. brigade Hrvatske vojske Osijek, koja je osnažila južnu obranu grada u Domovinskom ratu i izuzetnom hrabrošću i odlučnošću u neraskidivom zajedništvu sa mađarskom nacionalnom manjinom zauvijek zaustavila agresiju na grad Osijek.

Napomenuo je da izložba progovara o domoljubnim vrijednostima, neslomljivom duhu hrvatskih ljudi koji su uz golemu žrtvu očuvali identitet, kulturu i pobjedom u nametnutom ratu osigurali mirnu budućnost za mlade generacije. 

Glasnogovornik Hrvata u Mađarskom parlamentu Jozo Solga u kratkom obraćanju nazočnima ukazao je na važnost suradnje na realizaciji programa koji će povezati Hrvate u domovini i dijaspori i pohvalio autore izložbe čijem otvorenju je nedavno nazočio i u Budimpešti.

 Svečani program uveličao je izvrsni ženski pjevački zbor “August Šenoa” iz Pečuha u izvođenju himne Republike Mađarske i Hrvatske i pjesme „Bože čuvaj Hrvatsku“.

Za kraj prije svečanosti prije proglašenja izložbe otvorenom uslijedio je nastup gostiju iz Osijeka maestra Zlatka Barača i pjevačice Sanje Azenić uz izvođenje pjesama „Moj Osijek“ i „Dajem ti srce zemljo moja“ koje su brojni  nazočni uzvanici i gosti svečanosti otvorenja nagradili dugotrajnim aplauzom.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat ukazao je na snagu, odlučnost i hrabrost hrvatskih vojnika koji su dali nemjerljiv doprinos u obrani Hrvatske, te na prijateljstvo sa Mađarskim narodom koji je zbrinuo brojne izbjeglice. Naglasio je da je izložba koja se danas otvara, veoma važan i značajan projekt u cilju promicanja istine o Domovinskom ratu te iskazao želju da se izložba promovira diljem Mađarske, posebno tamo gdje živi hrvatska nacionalna manjina te proglasio izložbu otvorenom.

Posebno svečano i emotivno bilo je i tijekom prigodnog uručivanja poklona domaćinima od strane autora izložbe i to generalnom konzulu Dragi Horvatu,  Ravnatelju kazališta Slavenu Vidakoviću i voditeljici ženskog zbora Mariji Bošnjak uz zahvalu na pozivu i omogućavanju prezentiranja izložbe, promicanju istine i vrijednosti Domovinskog rata i hrvatske kulture.

Program svečanog otvorenja izvanredno je vodio Branko Bogdanović, poznati osječki kolumnist.

Multimedijska izložba “Osijek na udaru brutalne agresije” može se pogledati u foyeru Hrvatskog kazališta Pečuh od 25. listopada do 07. studenog 2019. godine.

 

 

Poveznice iz medija:

https://narod.hr/kultura/multimedijska-izlozba-osijek-na-udaru-brutalne-agresije-od-petka-u-pecuhu

https://radio.hrt.hr/radio-osijek/clanak/osijek-na-udaru-brutalne-agresije-u-pecuhu-besplatni-prijevoz-autobusom/211608/

https://www.pecsihorvatszinhaz.hu/hr/galeria/151/heroji-osijeka-osijek-na-udaru-brutalne-agresije-otvaranje-multimedijalne-izlozbe

http://fenix-magazin.de/osijek-na-udaru-brutalne-agresije-u-pecuhu-hrvatska-vecer-ponosa-zajednistva-i-domoljublja/