Vukovar, 18. studenog 2023.

Vukovar i cijela Hrvatska dostojanstveno i ponosno obilježili su najteži dan u novijoj povijesti kada je 1991,  godine nakon 87 dana nadljudskog otpora slomljena obrana grada, koji su okupirale JNA i srpske paravojne postrojbe te počinile brojne zločine.

Više od  150.000 ljudi u veličanstvenoj Koloni sjećanja u subotu 18. 11. 2023. prošlo je ulicama Vukovara do Memorijalnog groblja žrtva iz Domovinskog rata odajući počast  žrtvi grada heroja, u kojemu je u tijekom obrane život izgubilo 2717 branitelja i civila, dok se još uvijek traga za sudbinom 374 osobe.

Veličanstvenom obilježavanju Vukovarske tragedije doprinos je dala i udruga Heroji Osijeka inicijativom prezentiranja vrijedne multimedijalne izložbe o stranim dragovoljcima u obrani Hrvatske “Heroji u ratu-hrvatski ponos u miru: Jean Paul Nicolier i Thomas Crawley” Muzeja  Domovinskog rata u Splitu,  koja je svečano otvorena 16. studenog 2023. u Gradskom muzeju Vukovar u Dvorcu Eltz.

Hvale vrijedna izložba samo je dio posebno kvalitetnog rada tima splitskog Muzeja DR kojim se čuva istina i vrijednosti hrvatskih branitelja i povijesti borbe za suverenost i samostalnost Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.

Uspješna suradnja i prijateljstvo Muzeja DR u Splitu i branitelja Osijeka izvrstan su primjer hrvatskog domoljublja i zajedništva istoka i juga Hrvatske, što će vjerujemo rezultirati konačnim početkom realizacije projekta institucije Muzeja Domovinskog rata u najvećem slavonskom gradu Osijeku.