Šibenik, 29. svibnja 2023.

Moderno, velebno zdanje izgrađeno i otvoreno 10. lipnja 2022. godine na mjestu nekadašnje vojarne Bribirskih knezova u Šibeniku simbolično povezaje slavnu prošlost hrvatskih ratnika.

Veteranski centar kao ustanova socijalno-rehabilitacijskog karaktera socijalna je inovacija u hrvatskom društvu, jer omogućuje pružanje sveobuhvatne skrbi na jednom mjestu. Koncept veteranskih centara promovira reintegraciju osoba u civilni način života i alternativne oblike skrbi usmjerene na obitelj i zajednicu.

U šibenski Veteranski centar, ukupne bruto površine – 5.830 m2 sa kapacitetom smještaja od 142 kreveta, uloženo je gotovo 11,2 milijuna eura, od čega 10,2 milijuna kuna za izgradnju i 1,0 milijun eura za opremanje  od čega je 85 % sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Centar zapošljava psihologe, kineziologe, socijalne radnike, fizioterapeute, radne terapeute i medicinsko osoblje, a cilj je pružanje personalizirane usluge korisnicima te osiguravanje posebnih oblika radne terapije i društvenih usluga poput savjetodavne pomoći. Prostor u Šibeniku impresionira prozračnošću, jednostavnošću i bogatstvom dobro organiziranih sadržaja. Tu su spomen-soba i kapelica, teretana, dvorane za fizikalnu rehabilitaciju, bazen, prostori za rad, dnevni boravak, restoran te niz prostranih i korisnicima s posebnim potrebama prilagođenih spavaćih soba i kupaonica.

Veterani, branitelji Domovinskog rata i invalidi boraveći ovdje po 20 dana uz stručno vodstvo prolaze programe rehabilitacije, koji obuhvaćaju rehabilitacijske, rekreacijske, kulturne i društvene aktivnosti, uključujući psihološko osnaživanje te čuvanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata.

Individualne i grupne aktivnosti provode se od ponedjeljka do petka sa timom stručnih i ljubaznih djelatnika i to:

  • pružanje psiholosocijalne podrške
  • socijalne usluge savjetovanja i pomaganja
  • medicinska skrb
  • fizioterapija u dvorani za fizikalnu terapiju uz korištenje sprava i terapijskog bazena
  • sportska rekreacija u kineziološkoj dvorani i vanjskim sportskim terenima

Sve aktivnosti provode se uz stručni nadzor psihologa, fizioterapeuta i  kineziologa.

Veteranski centar pored brige o zdravlju i rehabilitacije pruža usluge pravnog savjetovanja iz područja braniteljskih prava braniteljsko-stradalničkoj populaciji, odnosno korisnicima usluga kojima su iste odobrene odlukama nadležnih tijela i koji su sklopili odgovarajući ugovor o pružanju usluga.

Boravak i usluge podružnice Veteranskog centra u Šibeniku, kojima je u svibnju nazočila i veća grupa osječkih dragovoljaca-veterana Domovinskog rata sa svojim suprugama bio je za svaku pohvalu. Želim posebno naglasiti ljubaznost i susretljivost svih ljudi koji ovdje rade, trudili su se oko organizacije smještaja kao i svih potreba i aktivnosti. No, posebne pohvale idu na račun višeg fizioterapeuta Josipa Bačelića, voditelja fizikalne terapije i rehabilitacije zaštitnog znaka Veteranskog centra Šibenik. Takva se stručnost, ljubaznost i vedri duh rijetko sreću.

Uz sve preporuke, nadamo se skorom viđenju ponovo.