Osijek, 15. siječnja 2023.

Prigodnom svečanošću u Veteranskom centru u Osijeku danas 15. siječnja 2023. Zajednica povratnika OBŽ obilježila je 25. godišnjicu uspješnog završetka mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja, kada su u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske mirnim putem vraćeni okupirani dijelovi Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te 31. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Organizator svečanosti nazvane “Zaboravljena pobjeda razumom” predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije Branko Pek naglasio je da se danas 15. siječnja 2023. godine navršava najznačajniji datum za građane Hrvatskog Podunavlja, kada su deseci tisuća hrvatskih prognanika postali hrvatski povratnici i koji su se nakon dugih sedam godina pobjedonosno vratili u svoje domove.

Podsjetio je da je ZPH osnovana 1992., nakon što su hrvatski prognanici shvatili da UNPROFOR, koji je tada došao u Hrvatsku, neće učiniti ništa i da će oni to hrvatsko područje držati u nekom statusu quo.

“Ta se uloga ZPH-a već pomalo stavlja pod tepih i zaboravlja, kao i da smo sami morali nešto poduzeti ako smo željeli da se stvari počnu mijenjati”, naveo je Pek, dodavši kako su 30. rujna 1993. pokrenuli 4000 ljudi u pokušaju povratka u Antunovac. Nakon toga su pokrenuli još jednu mjeru te su 1. srpnja 1994. organizirali blokadu UNPROFOR-a koja je trajala 46 dana.

Ta je akcija utjecala na to da UN promijeni mandat u UNCRO, koji je trajao neko kratko vrijeme, do potpisivanja Erdutskog sporazuma 12. studenog 1995., što je bio temelj za početak mirne reintegracije, kaže Pek.

“Današnji dan, iako smo priželjkivali i ovdje oslobađanje Podunavlja vojnim putem, možemo slobodno nazvati svojim drugim rođendanom.”

Ne smije se raditi razlika između jedne i druge pobjede, mirne integracije te Bljeska i Oluje. I jedno i drugo i Mirna integracija i vojno-redarstvene operacije Bljesak i Oluja su pobjede, a za sve prognanike mirna reintegracija Hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske bila je ”drugi rođendan, jer smo se od toga dana počeli vraćati kućama” bez prolijevanja krvi i razaranja, obnovile su se kuće i infrastruktura i započela je normalizacija odnosa među ljudima. Proces koji je prije 25 godina započeo, na žalost traje i danas jer još nisu kažnjeni brojni ratni zločinci, nisu pronađeni svi nestali, nije niti započeto rješavanje pitanje naknade ratne štete, rekao je Branko Pek, predsjednik ZP-a Osječko-baranjske županije.

“Završit ću s konstatacijom da je ovo prvi puta da smo uspjeli napraviti sinergiju lokalne samouprave nekada okupiranih dijelova iz obje županije i da danas zajednički s ponosom slavimo. Ovo nije Oluja 95. ali nije niti ništa manje značajna mirovna misija. Stoga od danas pa u buduće predajem u zavjet svim čelnicima lokalne samouprave i svim građanima i civilnom sektoru, posebno u Baranji jer je ona bila cijela pod okupacijom: NASTAVITE OVU TRADICIJU OBILJEŽAVANJA NAŠEG DANA POBJEDE I POVRATKA. Prenosite sjećanja i iskustva na mlade generacije jer ne smijemo dopustiti da se ZABORAVI.
Hvala svim načelnicima, gradu Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji koji su i materijalno poduprli ovu svečanost.”

U okviru svečanosti otvorena je prigodna izložba i prikazan dokumentarni film autora Branka Peka “Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja”, koji je nazočne vratio u povijest. Mudrom politikom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i međunarodnih mirovnih snaga, Prijelazne uprava UN-a u istočnoj Slavoniji – UNTAES (UN Transitional Authority in Eastern Slavonia),  na čijem čelu je bio umirovljeni američki general Jacques Paul Klein, ponovno je uspostavljena legalna hrvatska vlast u Podunavlju.

Načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece u to je vrijeme bio u dvostrukoj ulozi – pripadnik Prijelazne policije, ali i prognanik iz Laslova. “Kada to promatramo 25 godina poslije, djeluje nam vrlo jednostavno; međutim, vratimo li se u to vrijeme, taj je proces bio izuzetno zahtjevan”, rekao je Bece.

U vrlo zahtjevnom procesu mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske tisuće građana vraćale su se u svoje domove, a policija je morala zajamčiti siguran povratak, dodao je Načelnik Bece i naglasio da policija i danas nastavlja tragati za počiniteljima ratnih zločina, ali i za nestalima na području Hrvatskog Podunavlja.

Na kraju svečanosti  Grgurica Nenad – pomoćnik pročelnika Područnog carinskog ureda u Splitu i autor Branko Pek promovirali su knjigu “Mirna reintegracija – pobjeda razumom” drugo prošireno izdanje.

Svečanost 25. obljetnice uspješnog završetka mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja uveličala je klapa “Zrinski” izvanrednom izvedbom nekoliko domoljubnih pjesama.