Jagodnjak, 07. ožujka 2022.

U organizaciji Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije i Heroja Osijeka u općine Jagodnjak održana je prva radionica u sklopu provedbe projekta Europske unije “Jačanje kapaciteta OCD-a” pod nazivom „Pravo na dom i mirna reintegracija hrvatskoga Podunavlja“ u ukupnoj vrijednosti od 405.866,69 kn (53.867,76 €), kojega s 344.968,69 kn (85%) financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda a s 60.88,00 kn (15%) Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Na prvoj radionici  volonterima Zajednice povratnika i projektnom timu, voditelj projekta Branko Pek predstavio je projektne aktivnosti koje će Zajednica zajedno s partnerskom udrugom 130. brigade HV-a “Heroji Osijeka” provoditi na području Hrvatskog Podunavlja, dakle u Osječko-baranjskoj i dijelom u Vukovarsko-srijemskoj županiji. tijekom idućih 18 mjeseci.

Već na samom početku istaknute su inicijative koje će biti nadgradnja postojećim mjernjivim rezultatima projekta, a odnosit će se na konkretnu pomoć hrvatskim stradalnicima Domovinskog rata, prognanicima, povratnicima, hrvatskim braniteljima, mladima, djeci te starim i nemoćnim osobama iz prognaničko-povratničke populacije.

U tu svrhu član provedbenog tima Branko Bogdanović osmislio je anketna pitanja čiji će odgovori kasnije koristiti za analizu i kao legitimna podloga za čvršći nastup prema Vladi RH da se pojedina pitanja, koja će se kroz ankete pokazati kao goruća za nekadašnja područja od posebne državne skrbi, počnu rješavati u cilju opstanka stanovništva u ratom stradalim područjima hrvatskog Podunavlja.

Također će se svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, pružiti mogućnost korištenja specifične medicinske pomoći pri rješavanju raznih oblika boli u kralježnici i drugim ekstremitetima za što partnerska udruga Heroji Osijeka ima tri certificirana medicinska i sportska fizioterapeuta. Želja i cilj ovog dijela  Projekta je osloboditi hrvatske branitelje trpljenja boli koja u nekim slučajevima doseže i razinu neizdrživosti i gdje nikakve injekcije niti tablete protiv boli više ne pomažu. Takvu pomoć moći će se organizirati i u jedinicama lokalne samouprave koje imaju za to potrebne prostorne uvjete.

Pokrenuta je i inicijativa pružanja pomoći, prije svega psihološke, izbjeglicama iz Ukrajine, jer – naglašeno je – nitko nema toliko razumijevanja i suosjećanja s tim nesretnim ljudima kao hrvatski prognanici koji su istu takvu kalvariju prošli 1991. godine, a još uvijek su okupljeni u svojoj udruzi –  Zajednici povratnika. U tom smislu razgovarat ćemo sa Županijskim stožerom civilne zaštite i predstaviti im kako Zajednica povratnika može svojim bogatim iskustvom pomoći Ukrajinskim izbjeglicama.

Ocijenjeno je da je vrlo bitno o svim aktivnostima vezanim za provedbu pojedinih projektnih aktivnosti EU projeka redovito izjvešćivati javnost putem medija kako bi što više ljudi saznalo za mogućnosti koje mogu koristiti u rješavanju svojih poteškoća i problema.