Vukovar, 19. svibnja 2023. 

Pod motom “Mirna reintegracija – pobjeda razumom” u dvorcu Eltz u Vukovaru održana je Treća konferencija Zajednice povratnika hrvatskoga Podunavlja čiji je predsjednik Ivica Klem.

Konferencija je posvećena obilježavanju 25. obljetnice završetka mirne reintegracije, jedine uspješne misije UN-a koja je u našim krajevima zaustavila rat i omogućila povratak svima u svoje domove.

Juraj Mihajlović, predsjednik Zajednice povratnika Vukovarsko-srijemske županije i potpredsjednik Zajednice povratnika hrvatskoga Podunavlja, kaže da su njihovi zahtjevi naknada ratne štete na temelju potpisanih sporazuma o normalizaciji odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije te Erdutskog sporazuma, procesuiranje ratnih zločinaca, pronalazak nestalih osoba i naknada štete logorašima.

Predavanje “Mirna reintegracija – vizija budućnosti” održala je dr.sc. Sandra Cvikić iz Instituta Ivo Pilar u Vukovaru.

Vladu je na konferenciji predstavljao dr. Špiro Janović, Hrvatski sabor Nikola Mažar, a Grad Vukovar gradski pročelnik za branitelje Darko Dimić.

Postavljena je i izložba 110 fotografija “Pravo na dom” autora Branka Peka i dr. sc. Ane Holjevac Tuković. Cilj je izložbu dovesti u zgradu Ujedinjenih naroda u New Yorku o čemu se još vode pregovori, rekao je Pek.

Prikazan je i kratki dokumentarni film “Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja” u kome su snimke dolaska predsjednika Franje Tuđmana u Beli Manastir i Vukovar na početku mirne reintegracije.

 Na završetku programa konferencije izveden je prigodni glazbeni program uz klavirsku pratnju Aleksandre Čeliković Cvidrak.

Vinkovačka TV: Zajednica povratnika želi organizirati izložbu “Pravo na dom” u Ujedinjenim narodima

https://youtu.be/PYyjRO3xlpY