Osijek, 01. travnja 2024. 

Hrvatska glazbena kultura jutros je ostala bez jedne od najvažnijih osoba, primadone hrvatske tamburaške, starogradske i zabavne glazbe koja je cijeli svoj život posvetila promidžbi Osijeka i Slavonije. U 88. godini života zauvijek nas je napustila znamenita osječanka Vera Svoboda slavonska ikona anđeoskog glasa.

Bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u bivšoj Jugoslaviji 70-ih godina, a proslavila se slavonskim tradicijskim, starogradskim i zabavnim pjesma. Počela je pjevati u rodnom gradu na Radio Osijeku i u kazališnim predstavama već sa šesnaest godina, 1952. godine. Popularnost je stjecala nastupajući na mnogim festivalima zabavne i tamburaške glazbe kao što su: Festival tamburaške glazbe Požega, Festival kajkavske popevke Krapina, Festival tamburaške glazbe Osijek, Festival domoljubnih pjesama Brodfest ,… Provela je više od 70 godina na glazbenoj sceni.

Studirala je i diplomirala engleski jezik na Pedagoškoj akademiji u Osijeku. Tijekom glazbene karijere snimila je petnaest “long play” ploča, pet CD-a, dvadesetak kaseta, a za potrebe HRT-a preko 300 narodnih, starogradskih, zabavnih i domoljubnih pjesama.

Trajna ostavština Vere Svobode za buduće generacije hrvatskih i slavonskih domoljuba su njene pjesme nastale u suradnji s muzikologom, glazbenim urednikom i suprugom Julijem Njikošem, koji je producirao i aranžirao najveći broj njenih pjesama, kao što su starogradske “Na te mislim”, “Ima dana”, “Kod Bijele lađe”, “Umiru stare kavane”; domoljubne “Vezak vezla Hrvatica mlada”, “Odavno smo graničari stari”, “Oj Slavonci, oj Hrvati”, “Jedna je Hrvatska”, “Rajska djevo, kraljice Hrvata”; slavonske “Opet će zvoniti zvona”, “Želim biti Slavonijo s tobom”, “Nek se zna kad Slavonija slavi”; zabavne “Dan plavetan kao lan”, “Mansarda, mali stan” i brojne druge.

U vrijeme komunističke Jugoslavije pjevala je tada zabranjene domoljubne pjesme hrvatskim proljećarima ‘71. godine. Nastupala je za hrvatske iseljenike od Australije i Novog Zelanda do SAD-a i Kanade te diljem Europe. Posebno je važno istaknuti da je od 1990. godine pa sve do danas nastupila na čak 395 humanitarnih koncerata. Njezin glas je tijekom Domovinskog rata odjekivao s prvih crta bojišnice.

Osijek joj je cijelog života bio u srcu i svom rodnom gradu na obali Drave posvetila je pjesme “Pismo Osijeku” i “Osijek je duša duše moje”.

Slavonska diva Vera Svoboda za svoj izniman glazbeni opus dobila je brojne nagrade i priznanja. Po izboru slušatelja Radio-Martina izabrana je za pjevačicu stoljeća narodnih i starogradskih pjesama. Dobitnica je državnog odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi i nagrade Zlatne plakete grba Grada Osijeka. Godine 2022. dobila je nagradu Porin za životno djelo.
Velika slavonska glazbena umjetnica Vera Svoboda cijeli je život bila vezana za rodni Osijek gdje će biti i pokopana.
Tekst: Zlatko Dernaj