Osijek, 12. kolovoza 2023.

Pravo na dom i mirna reintegracija Hrvatskog Podunavlja” prvi je Europski projekt koji je provela Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije, a danas je održana njegova završna konferencija.

U projektu su kroz godinu i pol dana provedene čak 144 aktivnosti u kojima su uglavnom sudjelovali branitelji, a partner je bila Udruga 130. brigade HV-a “Heroji Osijeka”.

Kako je istaknuo voditelj projekta i predsjednik ZPH Branko Pek, projekt je bilo iznimno teško provesti, no rezultatima su iznimno zadovoljni: “Cilj projekta je bio pomoći ljudima koji su bili sedam godina u progonstvu, koji su usput još bili i hrvatski branitelji, da sve ono što ih muči, prije svega psihološki, na neki način prebrode, da bi nastavili kvalitetnije živjeti. Jer sve probleme koje su imali, od psihičkih, financijskih, emocionalnih, zdravstvenih itd., zapravo ljude frustrira i nažalost često je došlo i do suicida i do prerane smrti.” 

Projekt vrijedan  53.867,77 € provodio se godinu i pol dana na području Hrvatskog Podunavlja i obuhvatio je najveće stradalnike Domovinskog rata – hrvatske povratnike u općinama ranije okupiranih područja. Sufinanciran je europskim novcem iz Europskog socijalnog fonda  85% u iznosu od 45.787,60 €, a 15% od 8.080,17 € su sredstva Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Koordinator projekta i predsjednik udruge “Heroji Osijeka” Zlatko Dernaj pojasnio je da se projekt provodio u sedam općina na području Osječko-baranjske županije te u gradu Vukovaru i općini Bogdanovci na području Vukovarsko-srijemske županije. Naglasio je također: “Iznimno je značajno provoditi vrijednosti Domovinskog rata i u današnje vrijeme kroz kulturu sjećanja i pomoć braniteljskoj populaciji. Tijekom izvođenja projekta  više od 100 sudionika sudjelovalo je u aktivnostima. Bilo je osoba koje su nazočile na sve 72 radionice psihosocijalnog osnaživanja, odnosno na ukupno 144 radionice koje su bile obuhvaćene projektom. Osnovna ideja projekta je resocijalizacija veteransko-stradalničke populacije kroz upoznavanje i primjenu novih tehnologija i modernog, komuniciranja, poticanje volonterstva, lokalnih inicijativa i promicanje vrijednosti Domovinskog rata kroz događaje kulture sjećanja.

Najvažniji dio projekta bile su radionice psihološkog osnaživanja i savjetodavne pomoći, gdje su polaznici u 2 grupe stekli adekvatne i učinkovite socijalne i emocionalne vještine prevladavanja negativnih životnih okolnosti, kontrole nad vlastitim poteškoćama s ciljem povećanja kvalitete života i prevencije socijalne isključenosti.

Rezultati projekta su impresivni od velikog odziva programima i izgradnje grupne kohezije do novih kapaciteta i znanja o prevladavanju stresa, osjećaja subjektivne dobrobiti i zadovoljstva životom.”

Psihologinja Margita Radanović, voditeljica radionica, pojasnila je da su radionice po planu projekta psihosocijalnog osnaživanja bile tematske i obuhvaćale područja iz psihologije vezana uz emocionalnu inteligenciju, empatiju, suosjećanje i komunikacijske vještine. Polaznici su učili kako se zauzeti za sebe i aktivno slušati te kako se suočiti se s traumama. “Još uvijek se može reći da ljudi nose traumu, generacije koje su preživjele rat nose traume, čak i mlađe koje su u to vrijeme bile u predškolskoj i školskoj dobi”, tvrdi Radanović napominjući kako nekakav okidač koji se događa u sadašnjici može pokrenuti traume što onda rezultira, najblaže rečeno, smanjenom efikasnošću. Pomaci su, naglašava nakon 18 mjeseci druženja vidljivi u druženju, strpljivosti, u spremnosti da slušaju druge i drugačije gledaju na sebe, a dosta je pozitivnog vidljivo i na emocionalnom izražavanju i na tehnikama relaksacije.

“Ono što je mene posebno nekako osnažilo, impresioniralo je zapravo taj grupni rad, to sagledavanje samog sebe, pogledavanje u sebe i osnaživanje zapravo za nekakvu daljnju borbu sa stresom”, rekao je Ivan Hodak, polaznik radionica.

https://radio.hrt.hr/radio-osijek/vijesti/zajednica-povratnika-realizirala-europski-projekt-10952395