Osijek, 22. listopada 2022.

U povodu obilježavanja osnutka 130. brigade HV u velikoj konferencijskoj dvorani Uprave za savjetodavnu, psihološku i zdravstvenu pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja u Osijeku u organizaciji Udruge Heroji Osijeka održan je Zdravstveno savjetodavni simpozij hrvatskih ratnih vojnih invalida, dragovoljaca, branitelja i stradalnika Domovinskog rata na kojemu je predstavljen projekt izvaninstitucionalne skrbi i medicinske pomoći za hrvatske branitelje pod nazivom “Zajedništvo je naša snaga” – Veterani veteranima.

Zdravstveni simpozij u povodu Dana heroja Osijeka tematski se nastavlja na provođenje Nacionalnog programa Ministarstva hrvatskih branitelja psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata sa ciljem njegove veće učinkovitosti i zaustavljanja pobola branitelja.

Na samom otvaranju simpozija ispred organizatora  nazočnima se obratio predsjednik udruge Heroji Osijeka bojnik Zlatko Dernaj ističući kako “današnja zdravstvena skrb o specifičnoj populaciji hrvatskih branitelja nije zadovoljavajuća, pobol i smrtnost hrvatskih branitelja svake godine je sve veća, a prosječna doživljena životna dob 2012. godine bila je samo 50,9 godina, 2019.-55 godina., odnosno u 2020. godini 64 godine. Svaki dan umire najmanje 16 hrvatskih branitelja najviše od novotvorina-tumora (41 %).  Najčešće bolesti karcinomi, srčani i moždani udari, zatim demencija i problemi s PTSP-om, što dovodi do drugih bolesti koje prouzrokuje psihičko stanje.

Kako bi redefinirali potrebu pojačane zdravstvene skrbi za hrvatske branitelje organizirali smo ovaj ZDRAVSTVENI SAVJETODAVNI SIMPOZIJ hrvatskih ratnih vojnih invalida, dragovoljaca, branitelja i stradalnika Domovinskog rata u Osijeku. Predavanja putem prezentacija i panel diskusija održali su specijalisti i medicinski stručnjaci, psihoterapeuti i dužnosnici Ministarstva hrvatskih branitelja sa temama:

  1. Analiza pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja
  2. Preventivni sistematski pregledi hrvatskih branitelja
  3. Provođenje Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata
  4. Psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja
  5. Odnos društva i institucija prema hrvatskim braniteljima
  6. Projekt izvaninstitucionalne skrbi i medicinske pomoći za hrvatske branitelje “Zajedništvo je naša snaga” /Veterani veteranima/

 

“Zdravstvene tegobe hrvatskih branitelja znatno su veće nego kod ostalih građana. Prosječna životna dob opće populacije građa u RH po istraživanju za 2014. iznosi 74,7 godine za muškarce i 81 godina za žene. Apeliramo na pojačanu skrb o specifičnoj populaciji hrvatskih branitelja koja prema predstavljenoj statistici nije zadovoljavajuća, pobol i smrtnost hrvatskih branitelja svake godine je sve veća.”

“Svaki dan dragocjen je u borbi za život hrvatskih branitelja ! Ne dopustimo da tih malo dobrih ljudi koji su dali ogroman doprinos u obrani Republike Hrvatske ne doživi barem prosječnu životnu dob opće populacije hrvatskih građana.”- zaključio je.

Temu o psihološkom i socijalnom osnaživanju te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja predstavila je ugledna psihologinja prof. Margita Radanović i ukazala na “značaj komunikacije s oboljelima od PTSP-a kroz radionice.

Provodeći program psihosocijalnog osnaživanja hrvatskih branitelja u okviru EU projekta “Pravo na dom i mirna reintegracija Hrvatskog Podunavlja” polaznicima radionica proširene su spoznaje i pružene informacije o osnovnim psihološkim procesima o emocijama, o načinu nošenja sa stresom, o tome što je trauma i kako možemo sami sebi to olakšati i u konačnici kako se kroz neke novo naučene obrasce lakše nositi sa svakodnevnicom. Polaznicima su u značajnoj mjeri smanjene tenzije i nagle negativne reakcije i time se u značajnoj mjeri podiže kvaliteta njihovih života. Pozivam branitelje nazočne na simpoziju uključivanje u radionice psihološkog i socijalnog osnaživanja koje provodim u Veteranskom centru Osijek.”

Temu o mjerama Ministarstva hrvatskih branitelja prema braniteljima, invalidima i stradalnicima, preventivnim sistematskim pregledima i provođenju Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći predstavila je viša stručna savjetnica Sektora za savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja u Osijeku gospođa Ružica Roso.

Zdravstveno savjetodavni simpozij hrvatskih ratnih vojnih invalida, dragovoljaca, branitelja i stradalnika u Osijeku zaključen je predstavljanjem projekta izvaninstitucionalne skrbi i medicinske pomoći za hrvatske branitelje “Zajedništvo je naša snaga” /Veterani veteranima/.

Ispred udruge HEROJI OSIJEKA projekt je predstavio autor, tehnički tajnik udruge Branko Bogdanović. Naglasio je važnost palijativne skrbi za branitelje i educirao nazočne o potrebi i mogućnostima pomoći pripadnicima ranjivih skupina iz Osječko-baranjske županije u rješavanju zdravstvenih problema nastalih kao posljedica traumatskih događaja iz Domovinskog rata. Tijekom predstavljanje projekta istaknuto je nekoliko najčešćih problema nastalih zbog posljedica rata, s prijedlogom rješenja.

“Kvaliteta života ocrtava se u pokretljivosti i nepostojanju boli kao otežavajućeg čimbenika. Generacija stradalnika Domovinskog rata dogurala je do starije populacije unutar koje je bol učestala i ograničava pokretljivost. Cilj je ukloniti bol učinkovito bez upotrebe lijekova.

Kičmeni stup, oslonac našega tijela, svakodnevno je izložen naporima kroz cijeli ljudski vijek. Segmenti koji su iznimno ugroženi mogu se metodama medicinske masaže vratiti i držati u optimalnom položaju. Povrede lumbalnog i cerebralnog dijela kičme čine većinu bolova kako iznenadnih tako i kroničnih. Posebno izražena bolnost je kod upalnog procesa velikog živca ishiadicusa uzrokovanog iskliznućem diskusa. Program projekta izvaninstitucionalne medicinske pomoći za stradalnike Domovinskog rata upravo se fokusira na bolnost upalnih procesa kičmenog stupa i okolnih mišića.”

– “Smatramo da unutar palijativne skrbi ima puno prostora u kojima će se i ovaj naš program izvaninstitucionalne medicinske pomoći braniteljima moći uklopiti, a sve zahvaljujući  razgovoru sa županijskim Upravnim odjelom za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje i smatramo  kako bi u partnerskom odnosu s njima mogli proći do financijskih izvora, a time nastaviti sa realizacijom projekta. Ovaj projekat je bitan zato što radi uklapanje braniteljske populacije i vraća ih nazad u obitelj zdrave.  Pokušavamo napraviti jednu rekuperaciju organizma koji je potrošen jer samo zdrava obitelj može činiti zdravo društvo, a zdravo društvo u Republici Hrvatskoj je u ovim vremenima najpotrebnije.”

Izvaninstitucionalna medicinska pomoć za stradalnike Domovinskog rata OBŽ pokreće se kroz projekt  “Zajedništvo je naša snaga” /Veterani veteranima/ udruge “Heroji Osijeka”. Očekuje se i potpora Osječko-baranjske županije u dijelu nabavke odgovarajuće medicinske opreme i opremanja prostora za pružanje izvaninstitucionalne medicinske pomoći.